Informatie voor een spreekbeurt

Informatie voor een spreekbeurt
Wil je een spreekbeurt over ‘de dierenarts’ houden? Dat kan! Op deze pagina vind je informatie over de studie, over het beroep dierenarts en filmpjes die je kunt gebruiken.

Wanneer ben je dierenarts?
Dierenarts ben je als je de opleiding voor dierenarts hebt gevolgd. Dat kan in Nederland maar op één plek. Dat is aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Om dierenarts te worden volg je twee studies achter elkaar, de bachelor Diergeneeskunde en daarna de master Diergeneeskunde. Beide studies duren drie jaar. In het eerste deel krijg je veel theorie over gezonde en zieke dieren. Daarna ga je verder en volg je in het tweede deel co-schappen. Je gaat echt oefenen en loopt mee met een echte dierenarts.

Waar kun je gaan werken als dierenarts?
Als je klaar bent met studeren kun je gaan werken als dierenarts in een praktijk. Maar ook als je geen dierenarts in een praktijk wilt worden kun je Diergeneeskunde studeren. Je kunt namelijk allerlei kanten op als je klaar bent met studeren. Zo kun je als dierenarts bijvoorbeeld ook werken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA heeft veel dierenartsen in dienst die zich bezighouden met het controleren van het fokken, slachten en verwerken van dieren. Of je wordt onderzoeker naar bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Daarnaast werken dierenartsen bijvoorbeeld ook in de veevoeder- of voedingsmiddelenindustrie en bij farmaceutische bedrijven, fokkerijorganisaties, slachterijen, zuivelverwerkende bedrijven etc.

Meer informatie over de opleiding en de mogelijke beroepen vind je hier.

Dagje meelopen
Een goede voorbereiding voor je spreekbeurt is om eens te kijken of het mogelijk is om eens een dagje met een dierenarts mee te lopen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld je eigen dierenarts bellen. Deze kan je alles vertellen over wat je als dierenarts op een dag doet en welke dieren er op het spreekuur komen. Je kan ook een varkens- en pluimveebedrijf in de buurt bellen, zij hebben soms eigen dierenartsen. De dierenarts in zo'n bedrijf is verantwoordelijk voor het dierenwelzijn, de gezondheidszorg, het geven van fokadviezen en het in de gaten houden van de groei van dieren. Of misschien ken je wel een dierenarts die werkt als onderzoeker of docent aan de faculteit Diergeneeskunde.
Helaas is het niet mogelijk om een dagje mee te lopen op de faculteit zelf. Je kunt wel een rondleiding boeken. 

Wist je dat...

  • Er ieder jaar maar 225 nieuwe studenten diergeneeskunde mogen gaan studeren?
  • Er momenteel ongeveer 1400 studenten diergeneeskunde studeren?
  • Er ongeveer 4500 dierenartsen werkzaam zijn?
  • Meer dan 3000 dierenartsen in een dierenartsenpraktijk werken?
  • De andere 1500 dierenartsen werken bij bedrijven, bij de overheid, in onderzoeksfuncties of in het onderwijs?
  • De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht de enige plek is in Nederland waar je diergeneeskunde kunt studeren?
  • Je bij ons ook een rondleiding kunt krijgen?

Handige links
-
http://dierenarts.startpagina.nl/
- www.diergeneeskunde.nl

 

Filmpjes die je kunt gebruiken bij je spreekbeurt