Werken aan een biodiverse wereld
Onze onderzoekers en studenten dragen bij aan de bescherming en het herstel van biodiversiteit. Maar wat is biodiversiteit nou precies en waarom is het belangrijk om de biodiversiteit te beschermen?
Biodiversiteit is de variatie aan leven op een bepaalde plek. Die plek kan je balkon zijn, maar ook de sloot achter je huis, of heel Nederland. Alle dieren, planten en micro-organismen tellen mee, zowel boven als onder de grond. Want alle levende wezens spelen een of meerdere rollen in de natuur, bijvoorbeeld als opruimer, bestuiver, bodemverbeteraar of voedselbron. Zo zijn al deze wezens met elkaar verbonden. Samen zorgen ze ervoor dat de natuur goed blijft functioneren.
Door menselijk handelen gaat het niet goed met de biodiversiteit op onze planeet. Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) worden meer dan 45.000 soorten planten en dieren worden met uitsterven bedreigd. Dat komt onder andere door het verlies van leefgebieden, overbevissing en overbejaging, vervuiling door bijvoorbeeld stikstof en de gevolgen van klimaatverandering.
Biodiversiteitsverlies is een probleem voor ons allemaal. De natuur zorgt immers voor schone lucht en schoon water, voorziet ons van eten en biedt bescherming tegen overstroming en droogte.
Onze onderzoekers brengen in kaart hoe het ervoor staat met de biodiversiteit op aarde. Ze onderzoeken welke rol biodiversiteit speelt in de natuur en wat de oorzaken zijn van veranderingen in biodiversiteit. Daarnaast bekijken ze welke maatregelen effectief zijn om biodiversiteit te behouden en te herstellen. Ook onze studenten gaan al vroeg in hun opleiding aan de slag met biodiversiteit en werken samen met onze onderzoekers aan een biodiverse wereld.
Zo werken we aan biodiversiteit
Groene gevels houden gebouwen koeler en krikken biodiversiteit op
Gevels bedekt met planten kunnen gebouwen aanzienlijk verkoelen en de biodiversiteit een boost geven. Dat concludeert een onderzoeksteam onder leiding van ecoloog Katharina Hecht.
Jonas Lembrechts en zijn studenten brengen de biodiversiteit in Nederland in kaart
Het plan is om de monitoring jarenlang vol te houden. “Door continu te meten op de lange termijn, krijgen we een goed beeld van de variatie in biodiversiteit."
Project Aanwaaiers: verzamel gegevens met je klas en maak kennis met biodiversiteit
Groepen 6, 7 en 8 van basisscholen in de provincie Utrecht kunnen zich nu aanmelden voor het Project Aanwaaiers.
Parasieten zijn ook biodiversiteit
Parasieten worden vaak over het hoofd gezien bij biodiversiteitsonderzoek en bij maatregelen om biodiversiteit te beschermen. Dat moet anders, vindt Charissa de Bekker.
Een museum met een groeiende collectie om de plantendiversiteit te behouden
De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn een museum. Net als ieder ander museum houden de Botanische Tuinen hun collectie actief bij. Hoe doen ze dat? En waarom is dat belangrijk?
Studentblog: Biodiversiteit op Terschelling
Als een van de weinige cursussen binnen de opleiding Biologie bevat Bioland een veldwerkonderdeel. Je gaat namelijk met zijn allen voor twee weken naar dat prachtige waddeneiland. Terschelling herbergt veel inheemse Nederlandse planten.
Onderdeel van Jaarthema 2025
Gezonde Planeet is in 2025 het jaarthema van de Universiteit Utrecht. Met een actueel en relevant jaarthema laten we aan iedereen zien welke kennis we ontwikkelen en hoe we samenwerken met externe partners. Medewerkers en studenten uit verschillende disciplines leveren in de loop van het jaar bijdragen aan het jaarthema.