Sonja El Yandouzi: "Drie redenen waarom ik bij de faculteit Bètawetenschappen werk"

Mijn missie is om mijn studenten te inspireren en het onderwijs inclusiever te maken. Ik heb mijn weg gevonden en ik heb de afgelopen vier jaar veel geleerd over onderwijs en over mezelf. Mijn naam is Sonja el Yandouzi en ik werk nu 4 jaar als docent aan de Faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Portretfoto Sonja El Yandouzi

Voordat ik overstapte naar de faculteit Bètawetenschappen, was ik 12 jaar lang klinisch onderzoeksapotheker en leidinggevende in een geweldig team in de apotheek van het UMC Utrecht. In de weekenden was ik ook docent aan de Hogeschool Utrecht. Ondertussen werd ik een paar keer per jaar uitgenodigd door de Universiteit Utrecht om expertcolleges te geven voor studenten Farmaceutische Wetenschappen, Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen. 

Waar werk je aan bij de faculteit Bètawetenschappen?

Ik werk nu 4 jaar als docent bij het departement Farmaceutische Wetenschappen van de faculteit Bètawetenschappen. Vanuit mijn expertise op het gebied van klinisch onderzoek heb ik verschillende colleges en praktijkgerichte leersessies ontwikkeld voor het bachelorvak Onderzoek naar Geneesmiddelen. Ik heb ook verschillende andere farmacie- en Drug Innovation cursussen gegeven. Waar ik het meest trots op ben, is het vak Interculturele Communicatie in de Gezondheidszorg, waarvoor Marie Rose Blokzijl en ik de Westerdijk award ontvingen, de jaarlijkse EDI-prijs van de faculteit Bètawetenschappen. Deze cursus is bedoeld voor alle UU-studenten in Life Sciences, om hen bewuster te maken van hun interculturele competenties. Studenten leren reflecteren op hun eigen cultuur, discussiëren over verschillende culturele onderwerpen en doen onderzoek op dit gebied.

Ik ben ook tutor en begeleid veel studenten tijdens het schrijven van hun bachelorwerkstuk. De connectie met studenten en hun verhalen, is belangrijk voor me. Ik waardeer ze allemaal en het zorgt ervoor dat ik harder wil vechten om de academische wereld in de nabije toekomst beter te maken. Mijn mantra is: 'Wees wie je nodig had, toen je jonger was'.
Daarnaast wil ik trainer worden in verschillende communicatie- en leiderschapscursussen voor bachelor- en masterstudenten farmacie.
En niet te vergeten: ik heb de workshop Inclusive Teaching voor docenten en promovendi geërfd, die is ontwikkeld door Prof. Dr. Arthur Bakker.

Wat geeft je het gevoel dat je hier thuishoort?

Ik ben blij dat ik de overstap naar deze baan heb gemaakt. Ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van de afdeling Farmaco-epidemiologie & Klinische Farmacologie binnen de afdeling Farmaceutische Wetenschappen. Deze prachtige afdeling biedt mij het soort collega’s die samen een veilige en positieve sfeer met elkaar creëren  en er zijn doorgroeimogelijkheden binnen de UU die aansluiten bij mijn missie en talenten. Vorig jaar heb ik ook mijn universitaire Basiskwalificatie Onderwijs behaald. En er is nog zoveel meer te leren, dus ik ga waarschijnlijk ook voor de Seniorkwalificatie Onderwijs.

Wat vind je er leuk aan om hier te werken?

Omdat ik erkenning krijg voor mijn talenten en gewaardeerd word als docent en collega, kan ik helemaal mezelf zijn. Ik zou niet meer kunnen wensen. Ik haal plezier uit het onderwijs en ik maak fundamenteel contact met mensen. Ik vind het geweldig om een positieve impact te hebben op mijn collega's en leerlingen.