Duurzame digitale wereld
De Universiteit Utrecht streeft naar een digitale wereld waarin technologie niet alleen slim en efficiënt is, maar ook verantwoord en gericht op mens en planeet. Komende maand belicht de faculteit Bètawetenschappen hoe fundamenteel en toegepast onderzoek bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe digitale technologieën. Daarnaast wordt aandacht besteed aan onderzoek naar digitale wijsheid en informatiemanagement, evenals de inzet van technologie voor duurzame oplossingen.
Digitalisering als sleutel tot maatschappelijke vooruitgang
Digitale technologie is onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en speelt een cruciale rol bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Toepassingen in zorg, onderwijs en de bestrijding van desinformatie laten zien hoe digitalisering positieve impact kan hebben. De faculteit richt zich op de ontwikkeling en verantwoorde toepassing van technologie, waarbij maatschappelijke waarde en interdisciplinair samenwerken centraal staan. Dit biedt niet alleen kansen voor innovatief onderzoek, maar ook voor relevant onderwijs en tastbare impact.
AI en data voor een beter begrip van de wereld
De faculteit benut de kracht van data en kunstmatige intelligentie om wetenschappelijke vooruitgang te boeken. Studenten en professionals worden opgeleid in verantwoord en veilig datagebruik. Binnen de AI Labs werken onderzoekers en experts uit diverse sectoren samen aan transparante en betrouwbare AI-systemen die in lijn zijn met ethische waarden.
Opleiding van de volgende generatie
Naast het ontwikkelen van technologieën onderzoekt de universiteit innovatieve manieren om deze te reguleren. Door het opleiden van de volgende generatie technologen en onderzoekers draagt de faculteit bij aan een toekomst waarin slimme systemen op een veilige en verantwoorde manier worden ingezet. Tegelijkertijd blijft men alert op mogelijke risico’s en misbruik, om zo de voordelen van digitalisering optimaal te benutten zonder negatieve neveneffecten.
Zo werken we aan de duurzame digitale wereld
‘We werden niet gezien als volwaardige onderzoekers, maar als programmeurs’
Als jonge onderzoeker bestudeerde hij in Utrecht kunstmatige intelligentie, toen dat nog weinig meer was dan een abstracte wetenschap. Nu is hij hoogleraar en zit AI in de haarvaten van de samenleving én van de universiteit. Twintig jaar AI-onderzoek bij de faculteit Bètawetenschappen, door de ogen van Mehdi Dastani.
Een robot als maatje in de zorg? ‘Kinderen zien hem echt als een vriendje’
Kunnen sociale robots kinderen helpen bij medische procedures en emotionele ondersteuning bieden? Promovenda Anouk Neerincx onderzocht hoe robots stress kunnen verminderen in zorgomgevingen en ontdekte dat kinderen verrassend positief reageren. Op 24 maart verdedigt ze haar proefschrift aan de Universiteit Utrecht.
Quantum-middleware: de lijm tussen bits en qubits
Quantumcomputers gaan hoogstwaarschijnlijk een revolutie veroorzaken in de computerwereld. Maar, de toekomst van deze supersnelle rekenaars hangt sterk af van de integratie met traditionele computers. Het is immers onwaarschijnlijk dat we ooit helemaal overstappen op quantum en al helemaal niet van de ene op de andere dag.
Video: Diversiteit in taalmodellen
Maak kennis met Dong Nguyen, assistent-professor Informatica. Ze doet onderzoek naar de invloed van datadiversiteit op de kwaliteit van taalmodellen. In haar DataDivers-project hoopt ze een manier te ontwikkelen om de diversiteit van een dataset nauwkeurig te meten en te onderzoeken hoe deze diversiteit het gedrag van een taalmodel beïnvloedt. Het doel: eerlijkere en robuustere taalmodellen door diversiteit centraal te stellen in hun training.
Onderdeel van Jaarthema 2025
Gezonde Planeet is in 2025 het jaarthema van de Universiteit Utrecht. Met een actueel en relevant jaarthema laten we aan iedereen zien welke kennis we ontwikkelen en hoe we samenwerken met externe partners. Medewerkers en studenten uit verschillende disciplines leveren in de loop van het jaar bijdragen aan het jaarthema.