Universiteit Utrecht wil inclusief Sinterklaasfeest

De Universiteit Utrecht beoogt een diverse en inclusieve gemeenschap te zijn en wil zich daarin ontwikkelen. We zijn overtuigd van de kracht van insluiting (inclusie) en gaan uitsluiting (exclusie) tegen.

Bij een inclusieve universiteit hoort ook een inclusief Sinterklaasfeest. Als internationale gemeenschap gebruikt de Universiteit Utrecht bij Sinterklaasfestiviteiten al enkele jaren geen traditionele zwarte-pietenversierselen op de campussen. Leveranciers zijn hiervan op de hoogte. We vragen ook studieverenigingen hier rekening mee te houden en alleen de figuur van de roetveegpiet te gebruiken.

Mogelijk is nog niet iedereen op de hoogte van dit beleid. Kom je als student of medewerker traditionele uitingen van zwarte piet tegen, attendeer elkaar er op dat dit niet de bedoeling is en verwijs naar deze webpagina.

De universiteit staat achter initiatieven die inclusie van allen bevorderen. De wereldwijde Black Lives Matter-beweging heeft het belang nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Wij zijn blij met studenten en medewerkers die processen van uitsluiting, discriminatie en ongelijkheid onderzoeken en die ertegen in actie komen. Wil je een bijeenkomst of een evenement op deze thema’s organiseren of een project rondom diversiteit en inclusie opzetten? Kijk of het Stimuleringsfonds Diversiteit en Inclusie je hierbij kan helpen.

Het is belangrijk te erkennen dat niet iedereen zich al bewust is van de eigen (onbewuste) vooroordelen en privileges. Een inclusievere gemeenschap worden kunnen we alleen samen bereiken. Als je hieraan wilt bijdragen kun je jezelf scholen op dit onderwerp en het aanbod aan trainingen en activiteiten benutten dat het programma Equality, Diversity & Inclusion biedt.

Jezelf scholen

• Training voor medewerkers: Divers werken/Unconscious Bias
  • Lezen:
    • het boek van Gloria Wekker (emeritus professor van de UU): ‘White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race’ (2016, ISBN 978-0-8223-6059-9) - vertaald als ‘Witte onschuld - Paradoxen van kolonialisme en ras’ (2017, ISBN 9789462984776)
    • het boek van Layla Saad: ‘Me and white supremacy - Combat Racism, Change the World, and Become a Good Ancestor’ (2020, ISBN 1529405084) - vertaald als ‘Witte suprematie & ik - Hoe je privilege (h)erkent, racisme bestrijdt en de wereld verandert’ (2020, ISBN 9789045043258)
    • zie ook de leeslijst over racisme van de Correspondent

Zie ook: https://www.uu.nl/nieuws/uu-in-gesprek-over-racisme-en-discriminatie.

Voor meer informatie over het programma Equality, Diversity & Inclusion en activiteiten aan Universiteit Utrecht op het gebied van diversiteit en inclusie, klik hier. Heeft u een verhaal dat u wilt delen of een suggestie, neem dan contact op met het EDI Office, e-mail: edi.office@uu.nl

Als u helaas geconfronteerd bent met onacceptabel gedrag of getuige bent geweest of als u steun zoekt, raadpleeg dan deze pagina’s over vertrouwenspersonen en onze klachtenprocedure.