Netwerk USP Inclusief

Netwerk USP Inclusief is een medewerkersnetwerk op het Utrecht Science Park. Wij zetten ons in voor medewerkers met een (arbeids)beperking of (psychische) kwetsbaarheid*. Ons doel is vooroordelen bespreekbaar maken en inclusie bevorderen. Door het draagvlak te vergroten voor medewerkers met een beperking of kwetsbaarheid, willen wij hun positie versterken binnen organisaties op het Utrecht Science Park.

Een netwerk voor iedereen

Ons netwerk is voor iedereen. Medewerkers die zelf te maken hebben met een (arbeids)beperking of (psychische) kwetsbaarheid, collega’s, leidinggevenden, professionals en geïnteresseerden. Zowel voor medewerkers op het Utrecht Science Park (USP) als op de andere locaties van de organisaties op het USP. We bieden een veilige omgeving voor (werkgerelateerde) activiteiten voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, maar ook (h)erkenning en informatie op het gebied van werken met een (arbeids)beperking of (psychische) kwetsbaarheid.

Activiteiten

Op dinsdag 2 november 2021 was de officiële aftrap van Netwerk USP Inclusief. Dit hebben wij feestelijk gevierd tijdens de Lanceringsbijeenkomst. Gedurende het jaar organiseren wij meerdere bijeenkomsten zoals workshops, themabijeenkomsten, netwerkborrels en 'Kijkjes in de keuken'. Deze activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk, tenzij anders aangegeven. Onze evenementen zijn meestal Nederlandstalig. In de agenda kun je onze geplande activiteiten zien en je direct aanmelden. Ook vind je deze activiteiten terug in ons Teams-kanaal. Bekijk ook eens het jaaroverzicht 2021 en het jaaroverzicht 2022. We hebben ook een jaarplan voor 2023.

Community

Ons Teams-kanaal is een community waar je o.a. terecht kunt voor het uitwisselen van ervaringen, onderling contact, tips, vragen en advies.

Sluit je aan!

Sluit je aan bij ons medewerkersnetwerk en krijg toegang tot onze community. Als lid van ons netwerk stellen wij jou als eerste in de gelegenheid om je aan te melden voor onze activiteiten.

Direct aanmelden

Aansluiten als fan

Wil jij het medewerkersnetwerk onder de aandacht brengen bij jouw organisatie in het Utrecht Science Park? Ben jij in de positie om impact te maken bij bijvoorbeeld de ondernemingsraad, medezeggenschapsraad en/of bestuur? Dan maken wij graag kennis met jou! Neem contact op met participatie@uu.nl voor meer informatie.

Wie zijn onze fans?

Netwerk USP Inclusief wordt vertegenwoordigd door enthousiaste medewerkers van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Onze huidige fans (ambassadeurs) zijn:

Aansluiten als organisatie

Helpt jouw organisatie ook graag mee om bekendheid te geven aan Netwerk USP Inclusief? Staat het creëren van draagvlak en bewustwording bij medewerkers ook hoog op jullie agenda? Graag bundelen wij onze kennis samen om de integratie en inclusie in het Utrecht Science Park te vergroten. Neem contact op met participatie@uu.nl voor meer informatie.

Wie zijn wij?

Netwerk USP Inclusief is opgericht door enthousiaste medewerkers op het Utrecht Science Park. Het netwerk is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Het kernteam bestaat uit:

  • Lisa Luchtenberg – netwerkleider | UU | Projectmedewerker Participatie en Banenafspraak
  • Eveline Slappendel – netwerkleider | UMC Utrecht | Project assistent directie personeel en organisatie
  • Henny van der Neut – netwerkleider | HU | Projectleider Dienst Human Resources
  • Eva Gladdines – lid kernteam; focus activiteiten | UMC Utrecht | Medewerker kwaliteit- en stafondersteuning Pathologie
  • Sander Gerrits – lid kernteam | UU | Onderzoeks- en onderwijsmedewerker Sociale Wetenschappen

Contact

Universiteit Utrecht

participatie@uu.nl

UMC Utrecht

participatiewet@umcutrecht.nl

Hogeschool Utrecht

werkenplus@hu.nl

*Met (arbeids)beperking of (psychische) kwetsbaarheid bedoelen we bijvoorbeeld een fysieke, zintuigelijke of psychische kwetsbaarheid/beperking of neurodivergentie. Geen enkele term is perfect en allesomvattend. Wij zijn ons bewust dat iedereen hier anders over denkt en dat niet iedereen zich altijd aangesproken voelt. We hebben geprobeerd een zo passend mogelijke terminologie te kiezen.