Black Lives Matter @UU: Creating Change

Wij zijn diep geraakt door het onrecht dat racisme veroorzaakt, en dat door de gebeurtenissen in de VS en door de wereldwijde Black Lives Matter-beweging zo prominent op het netvlies is komen te staan. Hoe gaan we hier binnen de Universiteit Utrecht mee om?

Naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging organiseert de Universiteit Utrecht een serie evenementen om het gesprek te openen over racisme en discriminatie.  

De missie van de Universiteit Utrecht is "We werken aan een betere wereld". Dat zijn niet alleen woorden die bedoeld zijn voor de buitenwereld. Ze hebben ook betrekking op onszelf - als organisatie en als werkgever. De universiteit wil een plek zijn waar iedereen zich welkom en veilig voelt.

Een dergelijk inclusieve universiteit komt er niet vanzelf. Het vraagt erom dat we bestaand beleid actief aanpassen en ruimte creëren voor een open gesprek. Bijvoorbeeld over de rol van de universiteit in ons huidige geracialiseerde systeem of over de implicaties van een inclusieve universiteit - voor onze onderzoeksagenda, ons curriculum, ons HR-beleid en voor wat het betekent voor ons gedrag als individuen. Om deze vragen te onderzoeken, organiseren we een serie evenementen. We hopen van de sprekers en het publiek te horen wat zij zien als mogelijke antwoorden. Samen kunnen we een positieve verandering bewerkstellingen.

Evenementen terugkijken

BLM #1 'Why Black Lives Matter in Europe'

Met Professor of Sociology en schrijver Gary Younge en schrijver en kunstenaar Quinsy Gario.

Black Lives Matter @UU

BLM #2 'The role of higher education' 

Met Stephen Small, Professor of African Diaspora Studies, Dr. Brianne McGonigle Leyh, Universitair Hoofddocent Rechten en met schrijver en kunstenaar Quinsy Gario. Bekijk de opname.

Black Lives Matter @UU

BLM #3 'Racism Matters. Towards a more diverse and inclusive educational environment at UU' 

Met studenten over hun ervaringen met racisme en discriminatie aan de universiteit. Lees meer.

Black Lives Matter @UU

BLM @UBD #1 'Discrimation affects us all'

De openingslezing van de serie: BLM @UBD: Discriminatie raakt ons allemaal met UCU-studenten Vicky Pinheiro Keulers en Morgan Diakité over de geschiedenis van racisme en micro-agressie op de werkvloer. Bekijk de opname.