Diversiteitsmaand
In oktober is het weer Diversiteitsmaand bij de UU, waarin je deel kunt nemen aan verschillende evenementen. De afgelopen jaren hebben onderzoekers en beleidsmedewerkers tijd en energie gestoken in thema’s zoals ‘wat kunnen we bij de werving van studenten doen om diversiteit te stimuleren?’ en ‘hoe ontwikkel je als docent een inclusiever curriculum?’ Naast een informatief symposium op 5 oktober, wordt vanuit de studentensurvey- Belonging @ UU-, een demonstratie over een nieuw ontwikkeld Dashboard gegeven.
Voor de evenementen in de diversiteitsmaand zie het overzicht hieronder en schrijf je in!
Op deze dag wordt een interview met de voormalige en huidige Diversity Dean gelanceerd, evenals een nieuwe versie van de Dilemma Game.
Op woensdag 4 oktober, van 12.00 tot 13.30, organiseren we een Kom-erbij-lunch om medewerkers (en studenten) in het Utrecht Science Park dichter bij elkaar te brengen. Kom je ook? En neem je iemand mee? Ontmoeting en nieuwe contacten leggen staan centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.
Hier vind je meer informatie over de lunch
Na vier succesvolle jaren en een samenwerking met meer dan 30 opleidingen, sluiten we in de herfst van 2023 het project Diversiteit in instroom en selectie (DIS) met een symposium af. Het doel van het project is om bij te dragen aan een cultuur waarin alle studiekiezers zich tijdens het proces van aanmelding, inschrijving en selectie welkom en gezien voelen. Met de afronding van het project eindigen de werkzaamheden rondom diversiteit in instroom en selectie niet. Op dit moment zijn we bezig met de doorontwikkeling van DIS op de lange termijn en de oplevering van een aantal handvaten. Tijdens het symposium kun je interactieve sessies volgen waarin je meer leert over het in de praktijk brengen van DIS. Voor meer informatie over het project kijk hier.
Het symposium vindt plaats in het Sonnenborgh museum op 5 oktober, van 13.30 tot 18.00.
Programma
13.30 | Inloop |
14.00 | Opening door projectleiders Leoniek Wijngaards en Gönül Dilaver |
14.15 | Keynote “Thinking Together: the need for diversity”, verzorgd door Chiara Robbiano (ENG). Mensen om ons heen hebben verschillende disciplines, perspectieven, belichamingen en ervaringen. Je gedragen alsof iedereen je kloon is, is geen viering van gelijkheid, maar een gemiste kans om diversiteit te waarderen. Het waarderen van interdisciplinariteit en het waarderen van diversiteit gaan hand in hand: samen denken is essentieel voor wetenschap en onderwijs. Maar dialogen over verschillen heen vereisen inspanning - Chiara stelt 3 stappen voor. 1) De confrontatie met meerdere manieren van onderzoeken en leven en de erkenning dat ons perspectief gedeeltelijk is, kan ons uit het lood doen slaan. De Britse filosofe Sara Ahmed toont het voordeel van "desoriëntatie", wat volgens mij noodzakelijk is voor "decentring". |
15.15 | Keuze uit verschillende interactieve sessies waaronder:
|
16.45 | John de Wit, Diversity Dean aan het woord |
17.00 | Lancering van de DIS werkgroep met een hapje en een (fris)drankje |
Voor wie is dit symposium bedoeld?
Het symposium is bedoeld voor zowel een breed publiek als voor de collega’s en studieverenigingen die werken aan voorlichting en werving. Voor het brede publiek met interesse voor diversiteit en inclusie en de stappen die we daarin kunnen nemen zijn de keynote en het theaterstuk interessant om te bezoeken. Voor iedereen die mee heeft gewerkt aan het project en/of aan de slag wil met onze handvaten zijn er de sessies die ingaan op de specifiekere aspecten van divers werven, voorlichten en selecteren. In deze sessies kun je ook terecht met vraagstukken over de thematiek.
Meld je hier aan voor het symposium
In de ochtend wordt de regenboogvlag gehesen met het diversiteitsnetwerk Anteros. Ook vinden er mogelijk activiteiten plaats met de HU.
Op 12 oktober van 15.00-16.30 uur staat een nieuwe themabijeenkomst van Netwerk USP Inclusief op de planning. Dit keer met het thema 'Verblind door vooroordelen?' Vanuit wetenschappelijke hoek en de praktijk zoemen we in op waarom mensen met een (arbeids)beperking wel of niet worden aangenomen. Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden!
Meld je aan voor Netwerk USP Inclusief om de uitnodiging in je mailbox te ontvangen.
Heb je ooit meegemaakt dat internationale studenten het moeilijk leken te hebben in je cursus? Hebben je studenten wel eens opgemerkt dat je literatuurlijst eenzijdig is en slechts één perspectief vertegenwoordigt? Heb je wel eens dilemma's ervaren die te maken hebben met inclusief onderwijs? In deze workshop zullen jullie met Jeroen Janssen een aantal van deze dilemma's onderzoeken. We hebben deze dilemma's verzameld tijdens het USO-project Developing an Inclusive Curriculum and Learning Environment. Na het verkennen van deze dilemma's bespreken we hoe twee instrumenten die tijdens het project zijn ontwikkeld, de reflectietool en de toolbox voor inclusief lesgeven, je kunnen helpen bij het creëren van een inclusief curriculum en leeromgeving voor je leerlingen.
Deze workshop vindt plaats op 24 oktober van 10.00 tot 11.30, in ruimte 116 in het Ruppertgebouw.
Meld je hier aan
Kom naar een belangrijke mijlpaal in onze reis naar diversiteit en inclusie aan de Universiteit Utrecht! Maak deel uit van de lancering en demonstratie van het gloednieuwe Belonging@UU dashboard voor studentenenquêtes. Ontdek met Dr. Gonul Dilaver hoe we het saamhorigheidsgevoel van studenten meten en de weg vrijmaken voor een inclusieve leeromgeving. Markeer je agenda voor 26 oktober, tussen 12:00 en 14:00 uur bij Van Lier en Egginkzaal in het Bestuursgebouw met lunch. Laten we samen vorm geven aan een universiteit waar iedereen erbij hoort, gewaardeerd wordt en floreert!
Meld je hier aan
Bij de Diversity Dinner Dialogues (DDD) prik je helemaal gratis een vorkje mee – zolang je wilt meepraten over diversiteit en inclusie. De derde Diversity Dinner Dialogue (DDD) vindt plaats op 26 oktober in het Academiegebouw, met toegankelijkheid (materieel en symbolisch) en eerstegeneratiestudenten als het openingsthema. Aan tafel zijn twintig plaatsen beschikbaar. Iedereen die aan de Universiteit Utrecht is verbonden, of je nu UP of student bent, is welkom.
Incluusion, het vluchtelingenprogramma van de UU, organiseert een inspirerend event in de Botanische Tuinen. Het event bestaat uit een diner (van 17:00 – 20:00 uur) en is bedoeld voor statushouders die een traineeship bij de UU hebben afgerond, begeleiders, en vertegenwoordigers van organisaties buiten de UU. Het event biedt de mogelijkheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen rond het Incluusion Traineeship. Heb je een relevant netwerk voor statushouders die net kennis maken met de Nederlandse arbeidsmarkt? Check of er nog plek is door een e-mail te sturen naar: incluusion-traineeship@uu.nl.