Het Elektronenmicroscopie Centrum aan de Universiteit Utrecht is toegewijd aan de ontwikkeling en toepassing van microscopiemethodologiën voor levenswetenschappelijk onderzoek en materiaalwetenschappelijk onderzoek.

Het beslaat het hele traject van monsterpreparatie, het verzamelen en analyseren van elektronenmicroscopiedata, spectroscopische methoden en 3D-reconstructietechnieken. De infrastructuur bevat meerdere geavanceerde transmissie-elektronenmicroscopen (TEM) and rasterelektronenmicroscopen (SEM), met het volledige aanbod van imaging modes en analytische tools.

Elektronenmicroscopie infrastructuur

Het Electronenmicroscopie Centrum van de Universiteit Utrecht is een groot knooppunt in de Netherlands Electron Microscopy Infrastructure (NEMI), en is onderdeel van zowel de National Roadmap EPOS-NL infrastructuur en de Europese EXCITE infrastructuur voor karakterisering van geowetenschappelijke monsters. We werken ook met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), De Nederlandse Vereniging voor Microscopie (NVvM) en The Netherlands Centre for Electron Nanoscopy (NeCEN).

Bekijk onze microscopen
  • Levenswetenschappen

    Voor levenswetenschappelijk onderzoek heeft de faciliteit apparatuur om biologische monsters te prepareren met behoud van ultrastructuren (inclusief cryo-fixatie, vries-substitutie en hogedrukinvriezing van monsters), immunokleuring, serieel snijden en hogeresolutie-elektronentomografie (ET) om de driedimensionale structuur van cellen, weefsels en eiwitcomplexen te bestuderen. We hebben een sterk samenwerkingsverband met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) voor celbiologie-imaging.

  • Materiaalwetenschap

    Voor materiaalwetenschappelijk onderzoek biedt de faciliteit een groot aantal imaging en spectrometrische modaliteiten zoals bright-field en dark-field scanning transmissie-elektronenmicroscopie (STEM), elektronendiffractie (ED), chemische mapping met energie-dispersieve röntgenspectrometrie (EDX) en elektron-energieverliesspectrometrie (EELS). Voor het uitvoeren van experimenten in de electronenmicroscoop zijn speciale monsterhouders beschikbaar, inclusief cryo-, verhittings-, vloeistofcel- en gascelhouders.