Puzzeltaak voor peuters: welke hulp werkt het best?
In het onderwijs, maar ook bij het spelen thuis en op het kinderdagverblijf, wordt vaak aangenomen dat hulp moet aansluiten bij wat een kind nodig heeft. Maar of dat echt zo is weten we niet zeker.
Wij zoeken kinderen van 3 jaar die mee willen doen met dit onderzoek.
Wie kan er meedoen?
Kinderen van 3 jaar oud waarvan minimaal één van de ouders thuis Nederlands met het kind spreekt.
Hoe ziet het onderzoek er uit?
- Tijdens het onderzoek gaat het kind eerst even spelen.
- Daarna maakt het kind een blokkenpuzzel met hulp van een onderzoeker.
- Tot slot maakt het kind de blokkenpuzzel zelf.
- Tijdens of na het onderzoek vult de ouder een vragenlijst in.
- Het hele onderzoek duurt tussen de 30 en 60 minuten.
Waar wordt het onderzoek uitgevoerd?
Voor ouders:
Voor het onderzoek komen jullie langs in ons lab in Utrecht. Ons lab is in het Martinus J. Langeveldgebouw op Utrecht Science Park.
Mocht het voor jullie niet haalbaar zijn om naar Utrecht te komen, maar lijkt het jullie wel leuk om bij te dragen aan ons onderzoek? Verwijs de crèche van uw kind dan naar onze website en wie weet kunnen we daar met uw kind komen puzzelen.
Voor kinderdagverblijven:
Als kinderdagverblijf kunt u ons op een makkelijke manier enorm helpen door ouders van kinderen op uw opvanglocatie te stimuleren om mee te doen. Meewerken aan ons onderzoek kost u en de ouders geen extra tijd. Er komt een proefleider langs op uw opvanglocatie om met elke 3-jarige de houten blokkenpuzzel te maken. Onze proefleiders zijn goed getrainde studenten die veel ervaring hebben met jonge kinderen.
Na afloop krijgen de kinderen een cadeautje en een puzzeldiploma, ontvangen de ouders een cadeaubon van 20 euro en krijgt het kinderdagverblijf een cadeaubon van 50 euro.
Tijdens het puzzelen worden video- en geluidsopnames gemaakt van uw kind en van de onderzoeker. Dit onderzoek is goedgekeurd door de FECT van de Faculteit Sociale Wetenschappen (ref 21-0132).
Hoe kun je meedoen?
Aanmelden kan tot juni 2022 door een mail met uw telefoonnummer te sturen naar puzzeltaak@uu.nl. Wij nemen dan contact met u op.
Waarom doen we dit onderzoek?
In dit onderzoek kijken we naar de effectiviteit van adaptieve instructie. Dit onderzoek repliceert een toonaangevende en veelgeciteerde studie over interactie strategieën (Wood et al., 1978). Het oorspronkelijke onderzoek heeft wereldwijd nog altijd veel invloed op onderwijsbeleid.
De Universiteit Utrecht herhaalt het puzzeltaak onderzoek met een grotere groep kinderen dan de oorspronkelijke studie. Ons doel is om zo meer inzicht te krijgen in het effect van adaptieve instructie.
Dit onderzoek geeft ouders, onderwijsprofessionals, beleidsmakers en wetenschappers meer inzicht in welke hulp het beste werkt.
Samenwerkingspartners
Universiteit van Amsterdam: Prof. dr. Monique Volman UvA
Universitair Medisch Centrum Utrecht: Dr. Renske de Kleijn UMCU
Financiering
Dit onderzoek wordt gefinancierd door NWO.