Bedrijfsvoering
Met onderzoek en onderwijs als kernactiviteit en een brede maatschappelijke verantwoordelijkheid, is het niet meer dan logisch dat dit gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering en het beheer van de campus. Ook hier komt de potentiële rol van een universiteit als voorbeeld voor andere organisaties naar voren. De universiteit beheert niet alleen haar eigen gebouwen, maar is ook verantwoordelijk voor het gehele Utrecht Science Park, waar ongeveer 27.000 mensen werken.
De Universiteit Utrecht kent een steeds duurzamere bedrijfsvoering. Dat komt doordat de universiteit zich richt op verduurzaming van de onderstaande aspecten. In het Duurzaamheidsplan Bedrijfsvoering (pdf) van de Directies Vastgoed en Campus, het Facilitair Service Centrum, ITS en HR staan elf thema’s om een duurzame campus en duurzame bedrijfsvoering te realiseren. Hieronder is uitgelegd wat de Universiteit Utrecht per thema doet. Hieronder kun je per onderwerp verder lezen.
Afval

In onze universiteitsgebouwen scheiden we afval. Hoe beter we dat doen, hoe meer afval we kunnen hergebruiken of recyclen en hoe minder (rest)afval we hoeven te verbranden. We gebruiken speciale afvalbakken met aparte afvalstromen voor papier, groente-, fruit- en voedselafval, plastic en drankkartons en restafval.
Catering

De Universiteit Utrecht werkt aan het verduurzamen van haar catering. Wensen en eisen voor duurzaamheid worden opgenomen in de contracten voor catering. De koffie die op de universiteit wordt gedronken is gemaakt van 100% duurzame, gecertificeerde koffiebonen. Ook zijn er nergens wegwerpwaterflesjes in de automaten van de universiteitsgebouwen te vinden.
Duurzaam reizen

De universiteit wil van minder en duurzamer reizen de norm maken. De duurzame reiscampagne 'Right on track' geeft medewerkers handvatten om minder, duurzamer en efficiënter te reizen. Op uu.nl/rightontrack vinden medewerkers informatie over het reisbeleid, inspirerende reisverhalen van collega's en antwoorden op veelgestelde vragen.
Energie

De Universiteit Utrecht wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Daarom investeren we in bouw- en renovatieprojecten om gebouwen toekomstbestendig te maken; gezond, circulair en energieopwekkend. De universiteit maakt gebruik van zonnepanelen, zonneweides en zonnecarports en koopt 100 % groene energie in die wordt opgewekt door windmolens in Nederland.
Inkoopbeleid

De universiteit streeft naar 100% circulaire inkoop in 2030. Circulair meubilair is de standaard. De universiteit koopt alleen tweedehands meubilair of nieuw circulair meubilair. Ook zijn we lid van FIRA (Firmus Agnitio). Dit platform ondersteunt inkopers en leveranciers bij het verduurzamen van hun waardeketen.
Toekomstbestendige gebouwen

Bij het ontwikkelen, bouwen en beheren van vastgoed kiest de universiteit voor de volgende leidende principes: gezond, energieopwekkend en circulair. De gebouwen leveren energie in plaats van dat ze energie gebruiken. Ook zijn ze demontabel zodat de grondstoffen hun waarde behouden.
Water

Efficiënt gebruik van water is een speerpunt in de duurzaamheidsambities van de Universiteit Utrecht. Zo zijn de kranen in het Bestuursgebouw voorzien van sensoren en zijn de toiletten waterbesparend.