Duurzaam Onderwijs

Duurzame ontwikkeling is een van de vijf leidende principes in het Strategisch Plan 2021-2025. Daarom werkt de universiteit de komende jaren aan het integreren van de SDG's in het onderwijsaanbod. De universiteit biedt 8 bachelor-programma's en 59 masterprogramma's binnen het thema 'aarde & duurzaamheid' en 25 minors binnen de thema's aarde, milieu en natuur. 

Museum van de Lineaire Economie

Begin 2020 opende in stadslab RAUM het Museum van de Lineaire Economie. Dit project kwam voort uit de vierde editie van het vak Mixed Classroom 'Techniques of Futuring' dat ieder jaar gegeven wordt Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht. De editie 2019-2020 stond in het teken van circulariteit. In het museum worden fictieve kunstvoorwerpen uit de toekomst tentoongesteld, die samen het verhaal vertellen van de lineaire economie van het verleden. Dit vak is uniek omdat studenten en beleidsmakers dit samen volgen. Het vak is gebaseerd op het idee dat een effectieve aanpak van maatschappelijke uitdagingen vraagt om het tastbaar kunnen verbeelden van mogelijke en wenselijke toekomsten.  

Duurzaamheid voor iedere student

Tijdens de introweek 2019 speelden zo’n 800 studenten van de faculteit Geowetenschappen en de opleiding Philosophy, Politics and Economics (PPE) de nieuwe serious game ‘Utrecht 2040’. Via een app op hun smartphone volgen ze mini-colleges en doen de studenten aan de hand van de SDG’s challenges door de hele stad en komen zo in aanraking met de breedte van duurzaamheid. Initiatiefnemer dr. Karin Rebel: ‘het voornemen van de universiteit is om alle studenten in aanraking te laten komen met duurzaamheid. Een spel leek me de beste manier om dit te realiseren.’ 

Groep zwaaiende studenten in groen park

Unieke duurzaamheidsbachelor 

Met het planten van een boom voor het Victor J. Koningsbergergebouw markeerde de eerste lichting van 63 afgestudeerde studenten van de bachelor global sustainability science in 2019 dat ze zojuist hun diploma hadden gehaald. De unieke bachelor, die wordt aangeboden vanuit het Copernicus Instituut, startte in 2016 met een interdisciplinair en internationaal georiënteerd programma waarin studenten zoeken naar oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Gelijksoortige brede bachelorprogramma's met duurzaamheid als onderwerp worden maar op enkele Nederlandse universiteiten aangeboden.