Het schoolvoorbeeld van energiebesparing

Zo simpel als een lampje vervangen kan het niet zijn. ‘Jawel hoor. Nou ja, simpel was het verre van, maar de verlichting vernieuwen is precies wat we gedaan hebben in de Parkeergarage Cambridgelaan’ zegt Jos de Vries, projectleider Onderhoud & Beheer bij het Facilitair Service Centrum. Het project Parkeergarage Cambridgelaan had een aanloop van zes jaar maar deed uiteindelijk precies wat het moest doen: de vernieuwing leidde tot een enorme energiebesparing.

Energiebesparingsprojecten in onderhoud worden makkelijk onderschat, maar zijn vaak uiterst waardevol in de transitie naar een energiezuinige, energieopwekkende universiteit. Daar weet de Vries alles van. Samen met zijn team voerde hij verschillende onderhoudsprojecten uit in 2019. ‘Energiebesparing speelt een grote rol in onze projecten. We kijken altijd of en hoe het duurzamer kan.’ zegt de Vries.

parkeergarage cambridgelaan
Verlichting Parkeergarage Cambridgelaan voor en na

En het was licht

In de Parkeergarage Cambridgelaan betekende dit groot onderhoud. Een nieuw lichtplan, een uitbreiding van lichtbronnen en slimme ledverlichting. De parkeergarage moest niet alleen zuiniger, maar ook beter verlicht worden. ‘Sociale veiligheid is erg belangrijk, donkere hoekjes wil je voorkomen.’ vindt de Vries. Nu behoren spookachtige hoekjes en energie slurpende tl-buizen tot het verleden. Ook de besparingscijfers liegen er niet om: ‘We besparen in deze parkeergarage maandelijks 16.500 kWh ten opzichte van voorheen. Op jaarbasis is dat 200.000 kWh. Dat kun je vergelijken met de totale jaarlijkse stroomvoorziening van zeventig huishoudens.’

Parkeergarage Cambridgelaan energieverbruik voor en na

‘t Ruppert

Van een betonnen parkeergarage lopen we naar een betonnen gemeentelijk monument. Het Ruppertgebouw is het eerste gebouw van het Utrecht Science Park en wordt vaak als iconisch omschreven. Echter vergen klassiekers als deze het nodige onderhoud. In 2019 is het dak van ’t Ruppert flink onder handen genomen en voorzien van nieuw thermisch isolatiemateriaal. ‘We zijn de besparingsscijfers nu aan het interpreteren’ zegt de Vries. ‘De eerste cijfers die bij Vastgoed & Campus binnenkwamen konden volgens hen niet kloppen, zoveel besparing was niet mogelijk’ lachte de Vries. ‘We zullen zien’ zegt hij. Het langwerpige dak is naast dit onderhoud ook voorbereid op een nog duurzamere toekomst. Het dak is zo ingericht dat het uitermate geschikt is om met zonnepanelen te bekleden.

Plannen voor ’20 – ‘21

De Vries heeft een aardige lijst aan onderhoud op de rol staan voor het komende jaar. Er is genoeg te doen. Een van de grootste energieverbruikers van het Utrecht Science Park, de universiteitsbibliotheek (UBU), is aan groot onderhoud toe. De werkzaamheden in de UBU zijn in 2019 gestart, maar duren in totaal zo’n twee tot drie jaar. ‘We zijn nu met een analyse bezig om het binnenklimaat te verbeteren op verschillende plekken in de UBU. Energie besparen is een must.’ De UBU wordt energiezuiniger.

Sommige resultaten zijn nu al meetbaar. De vervanging van twee grote ventilatoren in de bieb brengt ongeveer een besparing van 220.000 kWh met zich mee. Dat is meer dan de besparing in de parkeergarage. Verder wordt er in 2020 in het Ruppertgebouw het laatste beetje enkel glas vervangen door isolatieglas. Enkel glas, kun je het geloven? ‘Ja… het is hoog tijd.’ vindt de Vries.

Zelfvoorzienend

Een energiezuinige, energieopwekkende toekomst. De Vries is hoopvol. Zelf wekt hij zijn eigen stroom op met de zonnepanelen op zijn dak. Over zelf duurzaam doen is de Vries duidelijk: ‘In de hele linie moet je kijken wat je kunt doen. Ik reis wel graag, dat wel hoor.’

---

Ben je benieuwd naar het hele energieplaatje? In het themahoofdstuk energie vind je alle informatie omtrent het energieverbruik en emissies van de universiteit.

Groene verhalen

In de serie ‘groene verhalen’ maak je kennis met een aantal van de wetenschappers, studenten en medewerkers die zich op uiteenlopende manieren inzetten voor duurzame verandering; van de wereld en van de Universiteit Utrecht. #groenverhaal

Wil je weten wat er aan de UU nog meer gebeurt op het gebied van duurzaamheid? Bekijk de Duurzaamheidsmonitor.