Zelf duurzaam doen

Hoe kun je zelf bijdragen aan duurzaamheid? De beste tips staan hier op een rij in drie verschillende categorieën.
 

Verminder afval

De beste manier om afval te voorkomen? Hier zijn een paar tips om verpakkingen te vermijden.

Bekers en waterflessen

Er is maar liefst 1 liter water en 1 liter olie nodig om 1 plastic wegwerpflesje te produceren. Het weggooien van plastic flesjes heeft daarnaast een enorme impact op ons milieu, omdat veel plastic in onze oceanen terecht komt.

Doppers bij een stand van de Green Office tijdens de Duurzame UU-dag.
Doppers op een stand van de Green Office. Foto: Kees Rutten

Als je een hervulbare waterfles gebruikt, bijvoorbeeld een Dopper, en die vult met kraanwater, verminder je de hoeveelheid plastic wegwerpflesjes. Drink je koffie? Gebruik dan een eigen kopje. In Sodexo-kantines en bij automaten op de universiteit bespaar je met je eigen kopje 5 tot 11 cent. En je voorkomt productie van plastic en afval.

Verpakkingsvrij voedsel

Voedselverpakkingen leveren dagelijks heel veel afval. Je kunt die verpakkingen voorkomen door te kiezen voor een verpakkingsvrije lunch in het restaurant of de kantine of door je eigen voedsel mee te nemen in een lunchbox. Wist je dat je iedere week lokaal geteeld fruit en groente kunt bestellen en kunt ophalen bij de Green Office? De Groentetas van de Green Office is gezond, duurzaam en verpakkingsvrij.

Als je print: verklein de lettergrootte of print meerdere pagina's op één vel

Op kantoor

In je werkomgeving kan je ook afval voorkomen, door bijvoorbeeld niet te printen. Als je toch moet printen: doe dat dubbelzijdig - dat scheelt al de helft. Bij de Universiteit Utrecht staat dit standaard ingesteld.

Je kunt er ook voor kiezen om je lettergrootte te verkleinen of om meerdere pagina’s op een vel te printen. Medewerkers kunnen nog meer duurzame IT-tips vinden op intranet.

Door slim je handen afdrogen kun je besparen op het gebruik van papieren handdoekjes. Bekijk de korte TED-video waarin Joe Smith uitlegt hoe je aan één papieren handdoekje genoeg hebt. 

Reduce, reuse, recycle

Soms is afval onvermijdelijk. Zorg in ieder geval dat je dit afval scheidt. Dat reduceert de hoeveelheid restafval aanzienlijk en zorgt dat een groot deel van je afval wordt hergebruikt. Binnen de Universiteit Utrecht staan op steeds meer locaties afvalbakken waarbij je al meteen afval scheidt.

Bespaar energie

Om echt duurzaam te leven en te werken is naast vergroening ook besparing van energie noodzakelijk. Hoe doe je dit? Hier staat een aantal eenvoudige manieren waarmee je energie kunt besparen in je werkomgeving en daarbuiten.

Zonnepanelen op Utrecht Science Park/De Uithof. Foto van Ivar Pel.
De universiteit is trots op haar 4.600 zonnepanelen. Foto van Ivar Pel.

Blijf warm

Als je een warme trui aantrekt op koude dagen, dan kan je de verwarming wat lager zetten – of uit.

Laat de zon lekker schijnen

Als de zon schijnt, dan kan het licht vaak uit. Niet alleen is natuurlijk licht prettiger voor je ogen, het geeft ook gratis groene energie!

Slaapstand

Als je je computer even niet gebruikt, dan kan je deze automatisch in slaapstand laten gaan na 15 minuten. Hiermee verbruikt je computer veel minder energie en kan je  toch weer snel weer aan het werk. Medewerkers van de universiteit vinden meer informatie over het instellen van deze slaapstand op de computer en andere tips om energie te besparen via de duurzame IT-tips op intranet

Zet uit

Je bespaart de meeste energie door elektrische apparaten uit te zetten. Aan het eind van de dag, of wanneer je je werkruimte verlaat, zet je alle computers, schermen en projectoren uit. Ook de standby-modus verbruikt energie, dus het is belangrijk om na werktijd en in het weekend alles echt uit te schakelen.

Vitaliteit en duurzaamheid

Met kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoontes profiteert niet alleen het milieu, maar verbeter je ook je eigen gezondheid en kwaliteit van leven.

Groen reizen

Nederland, fietsland! Fietsen is een snelle en makkelijke manier van reizen. Het is de perfecte manier van groen reizen, naast lopen natuurlijk, want je CO2-uitstoot is nul. Fit blijven en duurzaam zijn, gaan hier super simpel samen. Als fietsen geen optie is dan is het openbaar vervoer het duurzaamste alternatief, in ieder geval veel milieuvriendelijker dan je eigen auto gebruiken. En vliegen is al helemaal niet handig. Moet je tóch de trien, auto of lucht in? Compenseer dan je reis met een compensatiedienst. Al is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen.

Je bent wat je eet

Kiezen voor duurzaam eten is makkelijker dan je denkt. Voor lokaal geteelde groente en fruit kan je wekelijks bij de Green Office terecht voor een Groentetas. Lekker makkelijk, want de recepten zitten er al bij!

De vleesindustrie heeft een grotere impact op de CO2-uitstoot en daarmee klimaatverandering, dan de uitstoot van alle transportmiddelen ter wereld.

Met de keuze voor een vegetarische of veganistische maaltijd draag je eenvoudig bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk. In de kantine van het Educatorium op de Uithof wordt er elke dinsdag een warme veganistische maaltijd aangeboden. Vers belegde veganistische broodjes zijn de hele week verkrijgbaar.

Strek de benen

Tijdens je pauze even naar buiten is verkwikkend. Het maakt je hoofd leeg en je laadt even op voor de rest van de dag. En de lichten en computerschermen kunnen uit, de pc's op slaapstand.

Gebruik je eigen energie

Als je toch naar buiten gaat om te lopen, neem dan de trap in plaats van de lift. Je bespaart energie en je draagt bij aan je gezondheid. Als je de keuze hebt om via de draaideur naar binnen te gaan, doe dat dan: je zorgt ervoor dat er minder koude lucht binnen komt dan bij de elektrische schuifdeur (die ook weer energie verbruikt).

Spaar je ogen

Een geweldige manier om energie te besparen is om de helderheid van je computerscherm terug te zetten naar 50%. Bovendien geeft dit zachter licht en is daarmee prettiger voor je ogen, als je een flink aantal uren per dag naar je scherm zit te kijken. Hoe je dat doet? Medewerkers vinden de handleiding op intranet

Een groene werkomgeving

Planten in je kantoor zorgen voor een groene omgeving. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en verschillende onderzoeken wijzen uit dat ze zorgen voor een prettigere werkomgeving en een hogere productiviteit. Kom een gratis plantje halen bij de Green Office

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog meer tips voor een duurzame werkomgeving? Laat het ons weten, dan kunnen we deze informatie verder uitbreiden. E-mail de Green Office via greenoffice@uu.nl

Tips onder de aandacht brengen bij medestudenten of collega’s?

Als student of medewerker kun je verschillende dingen doen om duurzaam te werken en studeren. Om hier aandacht voor te creëren heeft de Green Office een campagne-driehoek ontwikkeld met diverse duurzaamheidstips - onder het motto: Sustainable UU, sustainable me. Wil je de driehoek bestellen? Stuur een mail naar greenoffice@uu.nl.

De Green Office produceert weinig drukwerk en communiceert bij voorkeur digitaal, maar om nog beter zichtbaar te zijn met deze campagne is hiervoor een uitzondering gemaakt. De driehoek is geproduceerd bij Ecodrukkers. En wellicht kan je als medewerker duurzaamheid ook binnen je functie integreren. Misschien bestel je wel eens een lunch of organiseer je teamactiviteiten. Denk dan ook aan duurzaamheid. Lees de voorbeelden