Water

Water is een aandachtspunt in de ambities van de Universiteit Utrecht op het gebied van duurzaamheid.

Een kraan met een waterbesparende sensor.

In het bestuursgebouw heeft de universiteit een pilot uitgevoerd om toiletgroepen duurzamer te maken. Zo zijn de kranen daar uitgerust met een sensor en zijn de toiletten waterbesparend. De Universiteit Utrecht kijkt of dergelijke maatregelen ook in andere projecten toepasbaar zijn.

Ook maakt de Universiteit Utrecht steeds minder gebruik van gebouwen die veel water verbruiken. Het totale watergebruik van de Universiteit Utrecht daalt hierdoor aanzienlijk. Tussen 2012 en 2014 bijvoorbeeld ging de universiteit er bijna 20.000 m3 op vooruit door het uit gebruik nemen van gebouwen die eerder tot de grootgebruikers behoorden, te weten het F.A.F.C. Wentgebouw en Aardwetenschappen. Het in gebruik nemen van de vervangende panden, met name het David de Wiedgebouw, levert geen evenredige stijging op.

Waterverbruik door de Universiteit Utrecht

 

Classificatie voor duurzame nieuwbouw

Het College van Bestuur heeft besloten dat nieuwbouwprojecten worden uitgevoerd met de classificatie BREAAM-NL niveau 'Excellent' (4 sterren). Deze classificatie geeft een indicatie van de duurzaamheid van een gebouw. BREAAM-NL omvat keurmerken voor nieuwbouw en renovatie, bestaande gebouwen, gebiedsontwikkeling en sloop en demontage. In de classificering van BREAAM-nieuwbouw worden waterbesparende elementen en watercompensatie in het gebied meegenomen.