Minder plastic

Wat zijn de gevolgen van het plastic dat in de oceanen terecht komt? Welke duurzame alternatieven voor plastic zijn er? Terwijl wetenschappers van de Universiteit Utrecht deze vraagstukken onderzoeken verlaagt de universiteit ook haar eigen plastic-voetafdruk.

1. Frisdrankautomaten
In de frisdrankautomaten worden vanaf begin februari 2019 geen plastic flesjes plat water meer verkocht. Studenten en medewerkers kunnen gratis water tappen in zelfmeegebrachte flesjes bij de koffieautomaten of de kraan. Frisdrank en prikwater worden nog wel verkocht in de automaat.

De stap resulteerde direct in een afname, in 2018 werden er in totaal 28.000 flesjes verkocht, in 2019 waren dat er nog zo’n 10.500. Dit zijn vooral frisdrankflesjes.

2. Water bij lunchbestellingen
UU-cateraar Eurest levert bij lunchbestellingen geen plastic flessen maar herbruikbare glazen flessen/karaffen.

Foto Join The Pipe

Hervulbare fles nodig?
Op de plek van de flesjes plat water in de automaat zullen voortaan BOGO-flessen van Join the Pipe worden verkocht. Deze flessen worden ook in de bedrijfsrestaurants verkocht. BOGO betekent ‘Buy One Give One.’ Voor iedere BOGO fles die verkocht wordt doneert Join the Pipe een fles aan een schoolkind in een ontwikkelingsland.

Onderzoek 
In het dossier plastic voetafdruk lees je meer over het UU-onderzoek naar bio-plastic en de impact op het milieu van de 8 ton plastic die jaarlijks in de oceanen terecht komt. 

Plastic voetafdruk
UU-hoogleraar Bert Weckhuysen laat zien hoe je bio-plastic maakt