Minder plastic

Wat zijn de gevolgen van het plastic dat in de oceanen terecht komt? Welke duurzame alternatieven voor plastic zijn er? Terwijl wetenschappers van de Universiteit Utrecht deze vraagstukken onderzoeken verlaagt de universiteit ook haar eigen plastic-voetafdruk.

1. Frisdrankautomaten
In de frisdrankautomaten worden vanaf begin februari 2019 geen plastic flesjes plat water meer verkocht. Studenten en medewerkers kunnen gratis water tappen in zelfmeegebrachte flesjes bij de koffieautomaten of de kraan. Frisdrank en prikwater worden nog wel verkocht in de automaat.

De maatregel is in 2019 ingevoerd en de impact wordt op dit moment onderzocht. Eerder werden er jaarlijks ongeveer 25.500 plastic flesjes plat water verkocht.

2. Water bij lunchbestellingen
Vanaf 2018 levert UU-cateraar Sodexo bij lunchbestellingen geen plastic flessen meer maar herbruikbare glazen flessen.

Foto Join The Pipe

Hervulbare fles nodig?
Op de plek van de flesjes plat water in de automaat zullen voortaan BOGO-flessen van Join the Pipe worden verkocht. Ook Sodexo verkoopt deze flessen in de bedrijfsrestaurants. BOGO betekent ‘Buy One Give One.’ Voor iedere BOGO fles die verkocht wordt doneert Join the Pipe een fles aan een schoolkind in een ontwikkelingsland.

Onderzoek 
In het dossier plastic voetafdruk lees je meer over het UU-onderzoek naar bio-plastic en de impact op het milieu van de 8 ton plastic die jaarlijks in de oceanen terecht komt. 

UU-hoogleraar Bert Weckhuysen laat zien hoe je bio-plastic maakt