Duurzaamheid in onderzoek

Sustainability in research

Wat zijn hoogtepunten in duurzaamheidsonderzoek op de Universiteit Utrecht in 2019? Deze delen we graag met je in het themahoofdstuk duurzaamheid en onderzoek. Op deze pagina gooien we het even over een andere boeg.

Dat UU'ers het nieuws halen is geen nieuws. Als universiteit is onze kennis er om te delen. Daarom delen we hieronder duurzaamheidsonderzoeken die dit jaar door de media zijn uitgelicht.

Waar gaat al dat plastic heen?

Plasticafval is een groot milieuprobleem; zowel in omvang als in complexiteit. In het Utrechtse Plastic Sources, Sinks and Solutions (UPlasticS3) netwerk werken onderzoekers met uiteenlopende achtergronden aan interdisciplinaire oplossingen voor dit probleem.

Ga naar artikel

We weten meer over de maan dan de oceanen

De NICO-expeditie (Netherlands Initiative Changing Oceans) was een wetenschappelijke cruise waarop meer dan 100 wetenschappers van 20 organisaties de veranderende oceanen onderzochten.

Ga naar artikel

Nederland na de zeespiegelstijging

Maarten Hajer, Scientific Director van het strategisch thema Pathways to Sustainability verscheen dit jaar in het VPRO programma Buitenhof waarin hij de toekomstscenario's voor klimaatverandering en de zeespiegelstijging besprak.

Het milieu heeft meer te vrezen dan opwarming

Om de internationaal afgesproken milieudoelen, bijvoorbeeld in het akkoord van Parijs, te halen is een drastische omslag nodig, concludeert de Global Environment Outlook (GEO-6). Paul Lucas van het PBL en prof. dr. Detlef van Vuuren coördineerden de scenario-analyses.

Ga naar artikel

Onderzoek invloed leeftijd op gezondheid

Een nieuw consortium onder leiding van hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoom-analyse Roel Vermeulen gaat onderzoeken welke factoren uit het dagelijkse leven belangrijk zijn voor onze gezondheid. Het consortium werd 17,4 miljoen euro toegekend vanuit het Zwaartekrachtsprogramma van NWO.  
Ga naar artikel

UU bouwt mee aan huis gemaakt van schimmels

Nieuw bouwmateriaal op basis van schimmels. Dat is het idee achter het Fungar-project. Het project ontving 2,85 miljoen euro vanuit het Europese Horizon 2020-programma, waarvan 720.000 euro naar microbioloog Han Wösten en scheikundige Marc Baldus van de Universiteit Utrecht gaat.

Ga naar artikel

Wetenschappers roepen de klimaatnoodtoestand uit

In september 2019 riep de Utrecht Young Academy (UYA) – een selecte groep van enthousiaste en ambitieuze jonge academici aan de Universiteit Utrecht - de klimaatnoodtoestand uit. De UYA sloot zich daarmee aan bij duizenden wetenschappers wereldwijd die beamen dat de zorgen van de klimaatstakers gerechtvaardigd zijn. 
Ga naar artikel

Duurzaam gedrag voelt teveel als corvee

Ontwikkelingspsycholoog Sander Thomaes gaat met een beurs van de European Research Council (ERC) onderzoeken hoe middelbare scholieren zich eco-vriendelijker kunnen gaan gedragen, zodat de idealen die ze hebben meer in overeenstemming komen met hun gedrag. 
Ga naar artikel

Droogte vereist anders denken

Fysisch geograaf Niko Wanders heeft een KNAW Early Career Award toegekend gekregen voor zijn onderzoek naar weersextremen. Niko onderzoekt de interactie tussen extreme droogte, neerslag, klimaatverandering en menselijk watergebruik.
 

Ga naar artikel