Zonne-energie
De Universiteit Utrecht (UU) wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Om dit te bereiken, zet de Universiteit Utrecht fors in op energiebesparing door het verder verduurzamen van de gebouwen en het (bij voorkeur) zelf opwekken van duurzame energie.
Zonne-energie
De universiteit zet daarom in op zoveel mogelijk zonnepanelen op daken, op zonnevelden en solarcarports. In totaal liggen er zo’n 7.500 zonnepanelen op de gebouwen van de UU. Daarmee wekken we 1.700.000 kWh elektriciteit op, dat is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van bijna 700 Nederlandse huishoudens. Om grote stappen te kunnen maken, tekende de UU in 2023 een overeenkomst voor de rechten om 50% van een groot zonneveld in Bunnik te bouwen en 30 jaar te exploiteren. Hiermee gaat het eigen aandeel zonne-energie in één stap van 3% naar 20%. Het gehele zonnepark zal ruim 16 GWh aan duurzame energie opwekken. Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ruim 6000 huishoudens.
Solar Trackers

Veel van de duurzame opweksystemen van de UU zijn niet zichtbaar voor studenten en medewerkers. Zowel de zonnepanelen op daken als de warmte- en koudeopslag zijn niet direct te zien. Daarom komen er twee solar trackers op een zichtbare locatie langs het fietspad bij het Caroline Bleeker gebouw. Op de solar trackers zitten zonnepanelen, ze volgen de zon en wekken elektriciteit op. De opwek staat gelijk aan ongeveer 2 tot 3 huishoudens.
Over Ecoplant
De ecoplanten zijn een innovatieve creatie van het Nederlandse bedrijf Ecoplant, dat zich inzet voor duurzaamheid en de energietransitie. Deze unieke zonne-installaties, ontworpen als bloemen die met de zon meedraaien, maximaliseren energieopbrengst en visualiseren duurzame technologie. Ze kunnen worden uitgerust met batterijopslag, dienen als laadstation, en zijn zelfs te huren voor evenementen. Met educatieprogramma’s en inspirerende initiatieven wil Ecoplant individuen en gemeenschappen betrekken bij een duurzamere toekomst en bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.
Warmte- en Koude opslag
Behalve zonne-energie zet de UU in op warmte- en koudeopslag (WKO), een duurzaam alternatief voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Het gebruik van WKO zal in de toekomst de basis vormen van de duurzame energievoorziening van de Universiteit Utrecht. Dit systeem maakt gebruik van seizoensopslag, waarbij koude energie in de winter wordt opgeslagen om in de zomer te gebruiken en warmte energie in de zomer wordt opgeslagen voor gebruik in de winter. Op dit moment heeft de Universiteit drie WKO-distributienetten operationeel met in totaal 12 gebouwenaansluitingen, zowel eigen gebouwen als die van derden. Met haar WKO-max beleid heeft de UU de ambitie om deze systemen en netwerken uit te breiden. Het uiteindelijke doel is dat alle gebouwen, die eigendom zijn van de UU of die verhuurd worden op het Science Park, geschikt zijn om erop aangesloten te worden. Op deze manier worden de gebouwen voorzien van duurzame verwarmings- en koelenergie wat leidt tot een vermindering van de CO2-footprint.
Daarnaast koopt de UU 100% groene energie in die wordt opgewekt door windmolens in Nederland.