Hofvijverkring Fellowship

Honderden jonge onderzoekers aan de Universiteit Utrecht werken aan innovatief wetenschappelijk onderzoek om maatschappelijke vraagstukken te helpen oplossen. Zoals klimaatverandering, infectieziekten, vergrijzing, sociale cohesie en veiligheid. De Hofvijverkring ondersteunt deze nieuwe generatie wetenschappers met een speciaal programma. Het doel is om ieder jaar vijf onderzoekers te selecteren die een extra financiële impuls van € 5.000 ontvangen. Zij kunnen deze Hofvijverkring Fellowship bijvoorbeeld inzetten om een internationale samenwerking aan te gaan.

De Hofvijverkring verwelkomt graag nieuwe leden, om samen het beurzenprogramma voor jonge onderzoekers mogelijk te maken.

Toegekende Hofvijverkringbeurzen 2024

Elk jaar ondersteunt de Hofvijverkring verschillende jonge onderzoekers. In 2024 waren dit Maartje Stutvoet en Paul Andel.

Maartje Stutvoet

In mei 2024 is een Hofvijverkring onderzoeksbeurs toegekend aan Maartje Stutvoet. Zij is arts en heeft een gecombineerd promotietraject in het Wilhelmina Kinderziekenhuis UMC Utrecht bij prof. dr. Elise van de Putte en dr. Sanne Nijhof, en aan de faculteit Bètawetenschappen Universiteit Utrecht bij prof. Remco Veltkamp. Haar promotietraject is onderdeel van het samenwerkingsverband eHealth Junior. Maartje doet onderzoek naar de (lange termijn) effecten van chronische ziekten op welzijn bij kinderen. Bijna één op de vijf kinderen en jongvolwassenen in Nederland heeft een chronische aandoening. Deze kinderen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen, waarvan de consequenties tot ver in de volwassenheid kunnen strekken. Voor het ontwikkelen van (preventieve) interventies is het belangrijk dat we eerst beter begrijpen hoe dit proces verloopt.

De Hofvijverkring Fellowship geeft Maartje de mogelijkheid om hierin een stap te zetten. Zij zal een half jaar werken met prof. Henning Tiemeier aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston. Hierbij krijgt zij een unieke kans om te leren van zijn expertise in kinderontwikkelingsstudies met grote longitudinale cohortstudies en populatie neuroimaging, evenals van zijn sterke en innovatieve methodologische benaderingen. Dit stelt Maartje in staat om te onderzoeken of veranderingen in de hersenen bij kinderen met chronische ziekten samenhangen met het optreden van mentale problemen in de late adolescentie.

Paul Andel

Aan Paul Andel is een Hofvijverkring onderzoeksbeurs toegekend voor zijn reis- en verblijfkosten aan de New York University Langone Health, alwaar hij onderzoek gaat doen naar vroege detectie van terugkeer van alvleesklierkanker met behulp van artificiële intelligentie. Het bezoek aan NYU Langone Health geeft hem de mogelijkheid om te leren van de expertise van de onderzoekers aldaar op het gebied van complexe beeldvormingsanalyse voor alvleeskliertumoren en om de hoeveelheid data te vergroten die nodig is voor het trainen en valideren van het AI-algoritme. Het is voor Paul een uitgelezen mogelijkheid om waardevolle ervaring op te doen, die hij vervolgens zal overdragen aan onderzoeksgroepen van het UMC Utrecht en de Dutch Pancreatic Cancer Group en uiteindelijk aan de Nederlandse patiënten met alvleesklierkanker.

Prof. dr. Christopher Wolfgang, hoofd van genoemde afdeling oncologische chirurgie, noemt het onderzoeksvoorstel van Paul innovatief en goed uitvoerbaar. Paul’s promotor, prof. dr. Quintus Molenaar, is ervan overtuigd dat een beurs van het Fonds Hofvijverkring een optimale investering zal zijn in een jonge, ambitieuze onderzoeker en toekomstige chirurg.