Geldzorgen moeten de studie niet belemmeren
"Het is niet dat ze thuis zeiden ‘Ga níet studeren’. Er was vooral gebrek aan kennis en ervaring; ik had geen voorbeelden om me heen. Aan het woord is Charisma Hehakaya (31). Zij was de eerste in haar familie die ging studeren. Bovendien speelden er thuis sociale en financiële problemen
, vervolgt zij. Toen ik in 2012 begon met mijn bachelor Science, Business & Innovation had ik moeite alle ballen in de lucht te houden. Ik vond het lezen van teksten bijvoorbeeld moeilijk. Mijn Nederlands was verre van goed. Ik ben tweetalig opgevoed: Moluks en Nederlands. Het lukte me twee keer niet om een verplichte taaltoets Nederlands te halen. Ik moest ook meer wennen aan hoe je studeert, los van de inhoud. Bovendien werkte ik veel om van alles te kunnen betalen: de zorgverzekering, het collegegeld, een laptop, boeken en gewoon mijn levensonderhoud. Daar een balans in te vinden, dat kostte tijd. Ik sprak bijna nooit een student die hetzelfde meemaakte en voelde me lang een buitenstaander.
Charisma wil financiële drempels wegnemen voor andere eerste-generatiestudenten zodat ze meer rust en ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen. Daarom richtte ze in 2021 het EersteGeneratie Fonds op.
Dr. Charisma Hehakaya was zelf eerste-generatiestudent en is oprichter van het Eerste Generatie Fonds en van de community University Pioneers. Zij zet zich in om kansenongelijkheid te bestrijden in onderwijs, wetenschap en zorg. Charisma promoveerde in 2023 bij de divisie Beeld & Oncologie van het UMC Utrecht. Zij is universitair docent op de afdeling Global Public Health & Bioethics aan het UMC Utrecht en is actief in Exposome-NL. Zij werkt eraan hoe informatie over leefomgeving en leefstijl kan worden verzameld en vertaald naar bruikbare informatie en implementatiestrategieën.
"Het gaat niet alleen om de inhoud"
Inmiddels heeft Charisma drie masters op zak en is ze gepromoveerd aan de afdeling Beeld & Oncologie van het UMC Utrecht. Ze deed onderzoek naar de implementatie en evaluatie van een technologie die moet zorgen voor preciezere tumorbehandeling met minder bijwerkingen. Al die opleidingen zijn mooi, maar het gaat niet alleen om de studieinhoud. Ik heb veel meer geleerd dan dat, en realiseer me hoe bijzonder dat is. Toen ik bijna klaar was met mijn PhD dacht ik ‘Laat ik wat terugdoen.’ Ik keek welke steun voor eerstegeneratie studenten er al was binnen de Universiteit Utrecht. Dat bleek best gefragmenteerd en niet specifiek gericht op deze groep, terwijl eerstegeneratiestudenten meer financiële uitdagingen en andere drempels ervaren. Dit kan invloed hebben op de mate waarin ze zich thuis voelen op de universiteit. Daar komt bij dat eerstegeneratiestudenten niet altijd zelf aan de bel trekken omdat ze vaak gewend zijn dingen zelf uit te vinden, terwijl ze wel extra aandacht verdienen. Mijn doel met het Eerste Generatie Fonds is vooral om deze studenten te stimuleren het beste uit hun talenten te halen. Wat mij opvalt is dat zij goed zijn in het vertalen van theorie naar praktijk en het verbinden van verschillende werelden.
Mijn doel is een fonds voor de lange termijn
Charisma gebruikt het crowdfundingplatform van het Universiteitfonds om in twee jaar tijd 100.000 euro bij elkaar te werven. De teller van het fonds staat nu op ruim 67.000 euro. Het doel is een duurzaam fonds waarmee subsidies uit het rendement verstrekt kunnen worden. Ik ben heel blij met het resultaat tot nu toe! Alle geld dat we ophalen gaat naar materiële ondersteuning van studenten. Binnen ruim een jaar konden we al meer dan twintig studenten helpen bij het aanschaffen van studieboeken of een laptop, met een taaltraining of een verblijf aan een buitenlandse universiteit.
Niet voor niets won Charisma in maart dit jaar de Diversity & Inclusion Award 2023. Ik vind meer bewustzijn heel belangrijk en ik doe dit met plezier omdat ik het belangrijk vind. Het is mooi om te zien hoe je studenten meer ruimte en rust kan geven om zich te focussen op de studie. En ik ben blij dat Caroline van de Beek van het Universiteitsfonds helpt. Verder heb ik een groep ambassadeurs: eerstegeneratiestudenten, medewerkers en andere studenten die het fonds helpen promoten in hun eigen faculteiten. Bewustzijn onder medewerkers en studenten vind ik heel belangrijk. Daarom heb ik ook University Pioneers Community geïnitieerd, een mentorprogramma waarmee we ook de bestaande initiatieven met elkaar willen verbinden. Eerstegeneratiestudenten verdienen steun! Daarmee wordt het onderwijs toegankelijker voor iedereen.
University Pioneers Community
Eerste-generatie-studenten zijn pioniers. Als één van de eersten uit hun gezin zijn ze gaan studeren. Op eigen houtje overbruggen ze kloven en brengen daarbij werelden samen. University Pioneers (UP) Community is een platform voor en door mensen die eerste-generatie-student zijn of zijn geweest. Dit programma maakt deze studenten beter wegwijs in het studentenleven en stimuleert hen om het beste uit hun talenten te halen. Ook wil UP de ongeschreven regels zichtbaar maken die vaak onbedoeld gelden op de universiteit. Eerste-generatie-studenten kunnen zelf kiezen van welk aanbod ze gebruik willen maken. Zo kan je een mentor krijgen, maar ook alleen aanwezig zijn bij activiteiten. De community biedt een netwerk en ontwikkelkansen. Je wordt geen deelnemer, maar lid van de community. Het lidmaatschap van UP is gratis en prima te combineren met lidmaatschap van een studenten- of studievereniging.
Gelijke kansen om te studeren in Utrecht
Het Eerste Generatie Fonds ondersteunt studenten voor wie studeren niet vanzelfsprekend is. Het doel is dat zij minder financiële zorgen hebben en zich meer thuis voelen op de universiteit. Het fonds verstrekt niet alleen subsidies, maar deelt ook verhalen van studenten. Help je mee om er een fonds van te maken voor de lange termijn?
Doneer via onderstaande gele button hier onder.
Dit artikel verscheen eerder ook in het Allumnimagazine Illuster.