Hans de Bruijn Fonds

Doel: het stimuleren van onderzoek op het terrein van de paleontologie van de zoogdieren
Opgericht door: Stichting Hans de Bruijnfonds/de erven van Hans de Bruijn

Bijdragen aan dit fonds? Dat kan bijvoorbeeld door een eenmalige gift over te maken of door periodiek te schenken. Of klik op de doneerbutton om direct te doneren via Tikkie.

Informatie over hoe te doneren
Doneer direct via Tikkie

De stichting Hans de Bruijnfonds (Hans de Bruijn Foundation) is in 2001 opgericht ter gelegenheid van de 70e verjaardag van dr. Hans de Bruijn. Als fonds op naam onder de vlag van het Utrechts Universiteitsfonds vergroten we sinds 2024 onze zichtbaarheid binnen de universitaire gemeenschap.

Impact

Het Hans de Bruijn Fonds bevordert fundamenteel onderzoek en wetenschappelijk onderwijs op het gebied van de stratigrafie, paleontologie en evolutie van gewervelde en ongewervelde dieren, in het bijzonder aan de Universiteit van Utrecht in samenwerking met Nederlandse natuurhistorische musea.

Dit houdt bijvoorbeeld in:

  • het verlenen van reis- en veldwerkbeurzen aan bij voorkeur jonge onderzoekers;
  • het bevorderen van het aanstellen van bij voorkeur jonge onderzoekers in de stratigrafie en paleontologie middels het geheel of gedeeltelijk financieren van tijdelijke aanstellingen, in het bijzonder aan de Universiteit van Utrecht en
  • alles wat geschikt geacht wordt om het beoogde doel te bereiken.
Subsidie aanvragen

Voor mij is dit een droom die uitkomt en ik ben enorm blij dat er fondsen zijn die dit mogelijk maken voor mij en andere toekomstige paleontologen.

Beursontvanger

Hans de Bruijn (1931-2021)

dr. Hans de Bruijn, met lintje van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Dr. Hans de Bruijn, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Hans was wereldwijd een autoriteit op het gebied van fossiele zoogdieren, in het bijzonder knaagdieren (Rodentia). Hij publiceerde meer dan honderd wetenschappelijke artikelen, begeleidde tientallen studenten en promovendi en deed veldwerk in diverse landen, van Pakistan tot Canada en van Spanje tot Bosnië-Herzegovina en Turkije.

Na zijn door een reorganisatie afgedwongen vervroegde pensionering in 1992 bleef hij doorgaan met zijn onderzoek, waartoe hij een werkplek behield als gastmedewerker van het Instituut voor Aardwetenschappen Utrecht van de faculteit Geowetenschappen. Hij ging daarmee door tot het begin van de coronacrisis in 2020 en onderhield in die periode o.a. een bijzondere band met zoogdier paleontologische projecten in Servië (i.s.m. het natuurhistorisch museum in Belgrado).

Hans de Bruijn werd in 2010 benoemd tot Honorary Member van de Society of Vertebrate Paleontology; hij is de eerste en tot nu toe enige Nederlander die deze eer te beurt viel. In 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hans de Bruijn overleed op 11 september 2021.

Meer weten over het Hans de Bruijn Fonds