Global South Impact Fund

Doel: Verstrekken van donaties aan studenten en onderzoekers wiens projecten concreet aan de energietransitie in de Global South landen bijdragen.
Opgericht door: Nick Dessens MSc Energy Science and Innovation en Prof. dr. Ernst Worrell  Hoogleraar Energie en Grondstoffen aan de Universiteit Utrecht. 

Bijdragen aan dit fonds? Dat kan bijvoorbeeld door een eenmalige gift over te maken of door periodiek te schenken. Of klik op de doneerbutton om direct te doneren via Tikkie.

Informatie over hoe te doneren
Doneer direct via Tikkie

Klimaatverandering

Klimaatverandering treft de hele wereld en het is algemeen bekend dat de gevolgen in de minder ontwikkelde regio's van de wereld, ook wel de Global South genoemd, groter en ernstiger zijn. Hulp bij het op gang brengen van de energietransitie in the Global South is niet alleen voor de welvaart in die gebieden zelf, maar voor de hele wereld van belang. Als we gezamenlijk de energietransitie in dit deel van de wereld niet goed aanpakken, zal dit tot nog meer milieu- en sociale problemen leiden. 

Energietransitie

Inzet van het Westen bij deze energietransitie is onmisbaar, maar andersom kunnen ook wij niet zonder deze landen. Zij spelen in de energietransitie een cruciale rol vanwege de groei die ze doormaken. Als grote groepen mensen het welvaartsniveau gaan bereiken van het westen, moet dat op een duurzame manier. Het is dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zodoende met oog voor ieders belangen af te komen van inefficiënt gebruik van energie en materialen en wereldwijd onze ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Studenten zijn de sleutel tot een betere toekomst. Zij kunnen praktische technologieën en innovaties naar de Global South brengen waar mensen echt mee vooruit kunnen.

Nick Dessens

Wat kunnen studenten doen?

We moeten verder durven kijken dan we nu doen en daar ziet de oprichter van het nieuwe fonds, Nick Dessens, een grote rol voor de studenten van nu. Het fonds financiert studenten wiens onderzoek praktisch en actief bijdraagt aan de energietransitie in de Global South. Bijvoorbeeld door samenwerking met lokale belanghebbenden en beleidsmakers aan te gaan en/of op die plekken kennis en technologie te delen. “Met de snelle groei van de Global South, is het nu het moment om onze kennis en technologieën te delen, om te voorkomen dat daar dezelfde fouten worden gemaakt als het westen heeft gemaakt”.

Meer weten over het Global South Impact Fund?