Eerste Generatie Fonds

Your transition, your decision

Doel: het ondersteunen van (aankomende) studenten die als eerste uit het gezin gaan studeren aan de Universiteit Utrecht.
Opgericht door: Charisma Hehakaya

Doneer hier
Subsidie aanvragen

Als je als eerste van het gezin naar de universiteit gaat, dan vind je er meestal moeilijker je weg. Dat ondervond ook Charisma Hehakaya toen zij begon met studeren. Nu zij aan het promoveren is wil ze graag kennis, ervaring en financiële steun geven aan studenten die, net als zijzelf, eerstegeneratiestudent zijn. Zij heeft daarom het initiatief genomen om, samen met het Utrechts Universiteitsfonds, het Eerste Generatie Fonds op te richten.

Charisma Hehakaya oprichter van het Eerste-Generatie Fonds
Foto: David Meulenbeld

Met het Eerste Generatie Fonds wil Charisma Hehakaya (aankomende) studenten die als eerste uit het gezin gaan studeren stimuleren het maximale uit hun talenten te halen. Door kleine beurzen te verstrekken, door hen te inspireren en door hen in gesprek te laten gaan met huidige en voormalige eerstegeneratiestudenten. Het doel is om in 2021 en 2022 in totaal € 100.000 op te halen, om een verschil te kunnen maken voor studenten die dat nodig hebben.

Help mee!

Om dit mooie fonds te bouwen hebben wij jouw steun hard nodig. Help ook mee, zodat we samen een duurzaam fonds voor eerstegeneratiestudenten kunnen maken. Meehelpen kan op verschillende manieren. Je kunt financieel bijdragen met een eenmalige gift via onze crowdfundingpagina of doorlopend met een periodieke schenking.

Doneer hier

Wie komen in aanmerking voor een subsidie?

Studenten wiens ouders niet naar de universiteit zijn gegaan en die aan de Universiteit Utrecht studeren. 

Wat biedt het Eerste Generatie Fonds?

 1. Subsidies voor eerstegeneratiestudenten aan de Universiteit Utrecht. Zodra er voldoende fondsvermogen is gerealiseerd, kunnen zij een bijdrage aanvragen voor diverse hulpvragen, denk daarbij aan laptop, trainingen voor didactische vaardigheden of buitenlandse studie- of onderzoeksverblijven.

 2. Een programma waarbij (voormalige) eerstegeneratiestudenten op vrijwillige basis hun verhalen over zichzelf, de studententijd en hun werk delen is in ontwikkeling. Ter inspiratie, als vraagbaak naar elkaar en in de vorm van mentorschap. Hier volgt later meer informatie over. 

Subsidie aanvragen

Eerstegeneratiestudenten zouden geen financiële of andere drempels moeten ervaren tijdens hun studie. Het mooie aan dit fonds is dat het daar iets aan doet en daarmee impact zal hebben op de levens van deze studenten.

Dr. Jeroen Janssen

Onze ambassadeurs

 • Dr. Joyce Browne Epidemiologie / Global Health, Julius Centrum, UMC Utrecht

 • Dr. Jeroen Janssen Educatie, Faculteit Sociale Wetenschappen

 • Prof. dr. Kees van den Bos Sociale Psychologie, Faculteit Sociale Wetenschappen, en Empirische Rechtswetenschap, Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

 • Rana Kuseyri, eerstegeneratiestudent: "Eerstegeneratiestudenten hebben veel kennis en mogelijkheden te bieden. Dat potentieel blijft vaak ongezien en onbenut. Ik wil er aan bijdragen dat eerstegeneratiestudenten zich niet alleen thuis voelen op de universiteit, maar dat ze ook echt gewaardeerd worden en zich betrokken voelen."

 • Rémi Ter Haar, student Public International Law, Professioneel Vertalen

 • Joost van Woerkom, student Mariene Wetenschappen

 • Marte Vroom, student Sociale Geografie en Planologie

 • Stefan Vermeent, promovendus Faculteit Sociale Wetenschappen

 • Sarwesh Ishwardat, promovendus Faculteit Sociale Wetenschappen