Cellist Dauwe Lentz over Doctor Atomic

In 2023 vierde het Utrechts Studenten Concert het 200-jarig bestaan met de uitvoering van John Adams opera over de uitvinder van de atoombom: Robert Oppenheimer.  De opera was onderdeel van een wetenschapsfestival waar muziek en wetenschap samen kwamen. Zodra bezoekers de Werkspoorkathedraal binnenstapten waanden ze zich in het Los Alamos van 1945, de militaire basis waar wetenschappers werkten aan de testexplosie van de atoombom. Door middel van kunst, muziek en vertellers werden bezoekers aan het denken gezet over de 'schaduwkanten van creaties’.

In juli 2023 trokken de uitvoeringen ruim 5.600 bezoekers en de opera ontving in landelijk media juichende kritieken. Bezoekers van de website ‘Place de l’Opera’ roemen Doctor Atomic zelfs als de beste in Nederland opgevoerde opera van 2023.

Utrechtsch Studenten Concert

Al sinds zijn eerste studiejaar speelt Dauwe Lentz in het Utrechtsch Studenten Concert. Een hele actieve vereniging, een plek waar je, niet alleen op muzikaal vlak, kan groeien. Dauwe werd behalve cellist in het orkest ook voorzitter van het productieteam van de opera. Het team nam de nodige initiatieven en kwam met de eerste ideeën voor de opera en het belevingsfestival. Samen met het artistiek team werkten ze de plannen tot in detail uit en zo kreeg de bijzondere combinatie van opera en festival uiteindelijk vorm. 

Trots

We vroegen Dauwe waar hij zelf het meest trots op is.  Dauwe: “Er is zóveel om trots op te zijn. Maar één moment staat me vooral bij. Dat was toen de deuren opengingen op de avond van de première. Honderden mensen liepen over het festivalterrein. Ze genoten, ze waren onder de indruk en ze complimenteerden ons voordat we ook maar één noot gespeeld hadden. Van de opera hadden we natuurlijk al een beeld, zeker toen er in de Werkspoorkathedraal decor, licht en kostuums bij kwamen. Maar voor het festival was dat spannender. Opeens is het er dan. En wat was het geslaagd.”

Crowdfunding van de Universiteit Utrecht: steun.uu.nl

De uitvoering van Doctor Atomic is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Utrechts Universiteitsfonds. Het fonds stelde hiervoor haar crowdfundingplatform beschikbaar.

Kijk op steun.uu.nl om te zien voor welke projecten op dit moment crowdfundingsacties lopen. Doneer aan één van deze projecten en deel jouw betrokkenheid met anderen. 100% van jouw donatie gaat naar het gekozen project.