Over ons

De historici en kunsthistorici van het departement zetten zich in voor onderwijs en onderzoek op het gebied van Europa als wereldhistorische regio. Dat betekent aandacht voor Europa - nadrukkelijk in de context van de wereld, dus inclusief de Verenigde Staten, Azië, het Nabije Oosten en Afrika. Onze staf van ruim 220 medewerkers - waarvan 87 vast - bedient circa 850 bachelorstudenten en rond de 450 masterstudenten. 

Projecten en prijzen

In de afgelopen vijf jaar hebben Utrechtse historici en kunsthistorici belangrijke prijzen verworven, bijvoorbeeld de Libris Geschiedenis Prijs, de Carl-Erdmann-Preis, de Zeeuwse Boekenprijs, de Pierson penning en de George Blazyca Prize, de Karel van Manderprijs en tweemaal de Heineken Young Scientist award.

Daarnaast is 18 miljoen aan externe financiering verworven van nationale (NWO) en internationale (ERC: European Research Council) onderzoeksorganisaties voor een groot aantal projecten, van belangrijke ERC grants voor onderzoeksprojecten tot conferenties en tijdschriften. Ook Utrechtse studenten winnen prijzen. Zo heeft anti-radicaliseringsproject Dare to be Grey een fraaie, door Facebook en het Amerikaanse State Department gesponsorde, internationale prijs gewonnen.

Zie ook het visitatieraport 2012.

Ranglijst: 16e plek in Europa

In de QS World University Rankings 2017, die een rangschikking per discipline presenteert (subject History; er is geen equivalent voor Kunstgeschiedenis), staat het Utrechtse History Department op de 16e plaats in Europa – op een vergelijkbare plek als de Freie Universität Berlin, Queen Mary University London en de Universiteiten van Amsterdam en Leiden. Wereldwijd staat ons departement in deze ranglijst op de 46e plaats.