Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent duidt de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden in verschillende media. Een overzicht van de ontwikkelingen.
Op 27 september 1975 demonstreerde de Nederlandse regering tegen het regime van de Spaanse dictator Franco. Universitair docent Stefanie Massink vertelt meer.
Met de sKBL Ithakaprijs ontvangt Renger de Bruin Nederlands belangrijkste prijs voor verhalen over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.
Heel Heerlen graaft: graven in je tuin om meer te leren over de Romeinse voorganger van Heerlen. Universitair docent en projectleider Saskia Stevens vertelt meer.
Op The Conversation schrijft universitair docent Frank Gerits over de vijf recente staatsgrepen in Afrika en de rol van de Franse president Macron hierin.
Hoogleraar Michael Kwakkelstein weet wel wat hij in een tijdcapsule zou doen: de aantekeningenboekjes van Leonardo da Vinci, en als het even kan ook de Mona Lisa.
Op beelden leek de Russische bevolking enthousiast over de komst van Wagner, maar was dat wel zo? Universitair docent Iva Vukušić duidt de opmars bij Nieuwsuur.
De dood van Nahel past naadloos in een lange geschiedenis van politiegeweld in de Franse voorsteden, zegt universitair docent Conflictstudies Luuk Slooter.
Water wordt al eeuwenlang ingezet in oorlogen om vijanden op afstand te houden. Hoogleraar Militaire geschiedenis Jan Hoffenaar vertelt meer over deze strategie.
Een Britse wetenschapper ontdekte een manuscript dat verslag doet van een middeleeuwse voorstelling. Lieke Stelling vertelt over deze buitengewone vondst.
Meerdere Europese parlementen noemen de Holodomor nu een genocide. Iva Vukusic bespreekt bij Euronews de juridische complicaties en de huidige situatie in Oekraïne.
In het westerse relaas over de dekolonisatie van Afrika zien we een belangrijk element over het hoofd, zegt universitair docent Frank Gerits bij Blik achteruit.
Faculteitshoogleraar Beatrice de Graaf vertelt in de Ongelooflijke Podcast over de kroning van Charles III en verschillende elementen van de ceremonie.
Vaak wordt er lacherig gedaan over dierenprocessen die tussen 1250 en 1750 plaatsvonden. Dat is niet helemaal terecht, zegt docent Rob Meens in KIJK Magazine.
Commentatoren trekken soms parallellen tussen de twee oorlogen. Dat is geen verrassing, schrijft docent Christiaan Harinck bij The Conversation, maar wel problematisch.
Hoogleraar Economische geschiedenis Bas van Bavel spreekt met het AD over de uitdagingen en ongelijkheid in de huidige samenleving, en zijn oplossing hiervoor.
Eleni Braat vertelt bij Het Spel & De Macht over de Algemene Inlichting- en Veiligheidsdienst. Hoe gaat zo’n organisatie om met geheimhouding en transparantie?
Het Internationaal Strafhof heeft op 17 maart een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd. Genocide-onderzoeker Iva Vukusic reageert in de internationale pers.
Onderzoeker in de Geschiedenis van de internationale betrekkingen Laurien Crump is bij verschillende media te gast geweest om de oorlog in Oekraïne te duiden.
Met vier geesteswetenschappers uit verschillende disciplines analyseren we de huidige stand van zaken en blikken we vooruit: hoe moet het verder met deze oorlog?
De geschiedenis leert ons dat op epidemieën vaak jaren van sociale chaos en crisis volgen. Toch? Beatrice de Graaf vertelt dat het iets ingewikkelder ligt.
Universitair docent Ozan Ozavci schrijft in The Conversation waarom zoveel mensen geloven dat er ‘geheime clausules’ in het Verdrag van Lausanne (1923) staan.
Universitair docent Politieke geschiedenis Camille Creyghton legt uit waarom de soldaten in de vergetelheid zijn geraakt en hoe hun nabestaanden voor hen opkomen.
Universitair docent Politieke geschiedenis René Koekkoek legt uit dat de excuses voor het slavernijverleden over meer gaan dan alleen herstelbetalingen.
Docent Klassieke talen en oude geschiedenis Diederik Burgersdijk vertelt wat hij zo bijzonder vindt aan W.F. Hermans en hoe de schrijver nu nog gelezen wordt.
Hoogleraar Moderne politieke geschiedenis Annelien de Dijn vertelt bij De Correspondent waar ons vrijheidsideaal vandaan komt, en of het vandaag de dag nog steek houdt.
Universitair hoofddocent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Eleni Braat onderzocht het leven van agent M, die 22 jaar lang dubbelspion was.
Kunsthistoricus Sanne Frequin ontwikkelt de app, speciaal te gebruiken in de klas, waarmee leerlingen leren wetenschappelijk te denken en samen te werken.
Nieuwe werelddelen werden zichtbaar in 17de-eeuwse schilderijen, ziet hoogleraar Kunstgeschiedenis Thijs Weststeijn. En die mondiale perspectieven gingen de wereld over.
Volgens Naomi Woltring, Lucas Roorda en hun mede-auteurs is het nieuwe verdrag vooral positief voor bedrijven, maar funest voor het klimaat en burgers.
Hoogleraar Moderne politieke geschiedenis Annelien de Dijn vertelt dat de afschaffing van het abortusrecht een teken is van de katholieke wind die door de VS waait.
In het internationale online radio station Movement Radio vertelt universitair hoofddocent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Eleni Braat over haar onderzoek naar de Griekse inlichtingendienst.
Promovendus Jip van Dort (geschiedenis van de internationale betrekkingen) schrijft in Het Parool dat de film Top Gun: Maverick een vorm is van oorlogspropaganda.
Historicus Rutger van der Hoeven vertelt bij radioprogramma Vroeg! hoe het EU kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne op dit moment besproken wordt door de EU-leden.
Hoogleraar Moderne Nederlandse geschiedenis James Kennedy verklaart de macht van de NRA in de Verenigde Staten, waar elke week een mass shooting plaatsvindt.