Het Internationaal Strafhof heeft op 17 maart een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd. Genocide-onderzoeker Iva Vukusic reageert in de internationale pers.
Dossierartikel | Onderzoeker in de Geschiedenis van de internationale betrekkingen Laurien Crump is bij verschillende media te gast geweest om de oorlog in Oekraïne te duiden.
Met vier geesteswetenschappers uit verschillende disciplines analyseren we de huidige stand van zaken en blikken we vooruit: hoe moet het verder met deze oorlog?
De geschiedenis leert ons dat op epidemieën vaak jaren van sociale chaos en crisis volgen. Toch? Beatrice de Graaf vertelt dat het iets ingewikkelder ligt.
Universitair docent Ozan Ozavci schrijft in The Conversation waarom zoveel mensen geloven dat er ‘geheime clausules’ in het Verdrag van Lausanne (1923) staan.
Universitair docent Politieke geschiedenis Camille Creyghton legt uit waarom de soldaten in de vergetelheid zijn geraakt en hoe hun nabestaanden voor hen opkomen.
Universitair docent Politieke geschiedenis René Koekkoek legt uit dat de excuses voor het slavernijverleden over meer gaan dan alleen herstelbetalingen.
Docent Klassieke talen en oude geschiedenis Diederik Burgersdijk vertelt wat hij zo bijzonder vindt aan W.F. Hermans en hoe de schrijver nu nog gelezen wordt.
Hoogleraar Moderne politieke geschiedenis Annelien de Dijn vertelt bij De Correspondent waar ons vrijheidsideaal vandaan komt, en of het vandaag de dag nog steek houdt.
Universitair hoofddocent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Eleni Braat onderzocht het leven van agent M, die 22 jaar lang dubbelspion was.
Kunsthistoricus Sanne Frequin ontwikkelt de app, speciaal te gebruiken in de klas, waarmee leerlingen leren wetenschappelijk te denken en samen te werken.
Nieuwe werelddelen werden zichtbaar in 17de-eeuwse schilderijen, ziet hoogleraar Kunstgeschiedenis Thijs Weststeijn. En die mondiale perspectieven gingen de wereld over.
Volgens Naomi Woltring, Lucas Roorda en hun mede-auteurs is het nieuwe verdrag vooral positief voor bedrijven, maar funest voor het klimaat en burgers.
Hoogleraar Moderne politieke geschiedenis Annelien de Dijn vertelt dat de afschaffing van het abortusrecht een teken is van de katholieke wind die door de VS waait.
In het internationale online radio station Movement Radio vertelt universitair hoofddocent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Eleni Braat over haar onderzoek naar de Griekse inlichtingendienst.
Promovendus Jip van Dort (geschiedenis van de internationale betrekkingen) schrijft in Het Parool dat de film Top Gun: Maverick een vorm is van oorlogspropaganda.
Historicus Rutger van der Hoeven vertelt bij radioprogramma Vroeg! hoe het EU kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne op dit moment besproken wordt door de EU-leden.
Hoogleraar Moderne Nederlandse geschiedenis James Kennedy verklaart de macht van de NRA in de Verenigde Staten, waar elke week een mass shooting plaatsvindt.
In de oorlog tegen Oekraïne zet Rusland dieren in. Docent Latijn, klassieke talen en oude geschiedenis Diederik Burgersdijk vindt dat dat verboden moet worden.
Kunsthistoricus Sanne Frequin vertelt hoe 'Het verhaal van Nederland' invloed kan hebben op de belangstelling voor de studies Geschiedenis en Kunstgeschiedenis.
Kunsthistoricus Sanne Frequin schreef samen met Liselore Tissen (Universiteit Leiden) een artikel over de nieuwe mogelijkheden van 3D-reproducties in musea.
Salvator Mundi is verkocht voor een recordbedrag en wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci. “Het werk is teleurstellend – het is leerlingenwerk”, zegt professor Kwakkelstein.
Beatrice de Graaf schrijft het essay getiteld 'Crisis!' over de geschiedenis van de overheid als crisisbeheerser, bij het thema van dit jaar 'Wat een ramp!'.
“Een kritische blik op de eigen stellingname,” begint hoogleraar Conflict studie Jolle Demmers, “dat is de zwaarste opdracht in oorlogstijd.” Toch is dat precies wat we moeten doen volgens Demmers.
universitair docent Media- en cultuurwetenschappen Dan Hassler-Forest vertelt op de Vlaamse radio waarom Disney uiteindelijk toch anti-nazifilms is gaan maken.
Dat de nieuwe tentoonstelling van het Rijksmuseum hoe dan ook gepaard zou gaan met controverses wisten de makers van te voren al, vertelt Remco Raben aan The New York Times.
Gisteren was de eerste aflevering van 'Het verhaal van Nederland' te zien. Meerdere UU-collega's werkten mee aan deze NTR-serie over de geschiedenis van ons land.
Door deze valse tegenstelling op te werpen heeft politiek rechts het concept vrijheid gekaapt, betoogt hoogleraar Moderne politieke geschiedenis Annelien de Dijn.
Pepijn Corduwener legt uit hoe de Italiaanse presidentsverkiezingen in hun werk gaan en waarom niemand kan voorspellen wie de volgende president wordt.
Dr. Remco Raben was op 16 januari 2022 te gast bij OVT op NPO Radio 1 om de term 'Bersiap' en de onenigheid die er de afgelopen tijd over is ontstaan te bespreken.
Ter ere van het 75-jarig jubileum van COC Nederland spreekt Marijke Huisman bij Utrecht is Wakker over de evolutie van LHBTI-rechten in de afgelopen 75 jaar.