19 september 2019
De essaycollectie staat onder redactie van o.a. Eva Troelenberg.
Maarten Prak bij De Wereld Draait Door. Bron: BNNVARA (Still)
19 september 2019
Maarten Prak sprak in diverse media over de keuze van het Amsterdam Museum de term 'Gouden Eeuw' te vervangen.
Beatrice de Graaf bij Jinek. Bron: KRO NCRV (still)
12 september 2019
Beatrice de Graaf vertelt bij Jinek over rechtsextremisme, terrorisme en geweld.
Paul van Dijk winnaar van de facultaire scriptieprijs voor de beste scriptie in de categorie researchmaster. Foto: Tim Vermeire
6 september 2019
Zij schreven het afgelopen jaar de beste scripties bij respectievelijk de researchmaster en de academische master.
Vlaamse vlag
23 augustus 2019
Recent kwam de Vlaamse partij N-VA met het idee om een canon op te stellen van Vlaamse cultuur en geschiedenis. Valt daar iets voor te zeggen?
Ontgroenen van studenten (1961). Bron: Wikimedia: Anefo/Wim van Rossem
19 augustus 2019
Het begin van het academisch jaar wordt traditioneel ingeluid door zowel de universiteit als de studentenvereniging. Waar komen de tradities vandaan?
Tuindorp Vreewijk, Rotterdam, 1916-1919. Architecten: M.J. Granpré Molière, J. Verhagen en J. Kok. Fotograaf: onbekend. Collectie NAi | TENT_o730
12 augustus 2019
Op 13 september is Christianne Smit op NPO 2 te zien in de nieuwe NTR-serie 'Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen'.
16e-eeuws wandtapijt met een voorstelling van de Slag bij Pavia op 24 februari 1525
26 juli 2019
Bram van Besouw sprak naar aanleiding van zijn proefschrift op de website van 'NEMO Kennislink' over de gevolgen van oorlog.
Dante Alighieri by Luca Signorelli  (–1523). Bron: Wikimedia
22 juli 2019
Geschiedenis leert studenten kritisch te denken.
12 juli 2019
BRILL heeft onlangs 'Women and Gender in the Early Modern Low Countries, 1500-1750' gepubliceerd. Het boek is geschreven door Sarah Moran en Amanda Pipkin.
© iStockphoto.com/bwb-studio
8 juli 2019
Op 28 juni 2019 verscheen een interview met Uğur Üngör in De Volkskrant.
8 juli 2019
Afgelopen maand verscheen de wetenschappelijke bundel '1989 and the West' bij Routledge.
Val van de Berlijnse Muur (1989). Bron: Wikimedia Commons
8 juli 2019
Eleni Braat en Pepijn Corduwener openden afgelopen week hun zevendelige serie '30 jaar na de val van de Muur: de erfenis' in Clingendael Spectator.
Ku Klux Klan members / family
24 juni 2019
Rachel Gillett legt op 'History Today' uit waarom de rol van vrouwen in de Ku Klux Klan zo vaak ten onrechte is genegeerd.
17 juni 2019
Het eerste boek uit de nieuwe Routledge serie ‘Knowledge Societies in History’ zal in augustus verschijnen.
17 juni 2019
Deze zomer verschijnt dit nieuwe boek van Sven Dupré bij Brepols Publishers.
Marit Berends
6 juni 2019
Op 3 juni won UU-alumna Marit Berends de titel Jong Historicus van het Jaar 2019.
De Canon van Nederland wordt aangevuld met „schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis”
29 mei 2019
James Kennedy is vandaag benoemd tot voorzitter van de onafhankelijke commissie die de Canon van Nederland gaat herijken
Studie van het hoofd van een krijgsman in profiel, ca. 1504-05  Rood krijt op lichtroze geprepareerd papier door Leonardo da Vinci, Boedapest, Szépmüvészeti Múzeum
27 mei 2019
Michael Kwakkelstein sprak bij 'NPO Radio 1' over de nieuwe tentoonstelling over Leonardo Da Vinci in het Buckingham Palace.
AIVD in Zoetermeer © iStockphoto.com/Sander Meertins
27 mei 2019
Beatrice de Graaf sprak op 'NOS.nl' over Syriëganger Abdelaziz A., informant van de AIVD.
Paleis Het Loo in Apeldoorn. Foto: Koen Ottenheym
22 mei 2019
Met de bijdrage wordt een nieuwe generatie onderzoekers op het gebied van de residentie architectuur, hofcultuur en beheer van paleismusea opgeleid.
The Floating Piers at the island of San Paolo, by Christo and Jeanne-Claude. Bron: Wikimedia/NewtonCourt
20 mei 2019
We spraken met Eva-Maria Troelenberg over de film en over de groeiende populariteit van de kunstdocumentaire in het algemeen.
16 mei 2019
Kunstenaars, wetenschappers en medici hebben gezamenlijk U-Make opgericht: het Utrechts Centrum voor Maakonderzoek.
16 mei 2019
Afgelopen maand verscheen het boek 'America and Romania in the Cold War: A Differentiated Détente, 1969-80' van Paschalis Pechlivanis bij Routledge.
Leonardo da Vinci. Foto Wikimedia Commons
6 mei 2019
Michael Kwakkelstein sprak in verschillende media over Leonardo da Vinci.
2 mei 2019
Samen met Tjibbe Joustra en Bert-Jan Houtzagers zal De Graaf onderzoek doen naar interlandelijke adoptie in het verleden.
Burgemeester Jan van Zanen en Truus van Bueren. Foto: Lex Raat
29 april 2019
Tijdens de Lintjesregen 2019 ontving Truus van Bueren uit handen van burgemeester Jan van Zanen een koninklijke onderscheiding.
Boeken op een plank. Magdalena Roghman, naar Claes Jansz. Visscher (II), 1650. Bron: Rijksmuseum.nl
25 april 2019
Op woensdag 10 mei ontvingen Amir Taha en Tara Neplenbroek beiden een Jan Brouwer Scriptieprijs voor hun masterscriptie.