Publicaties

Digitale nieuwsbrief

De digitale nieuwsbrief van UPPER verschijnt ca. 10 keer per jaar. U kunt zich hiervoor aanmelden.

UPPER-Actueel

UPPER geeft viermaal per jaar de papieren nieuwsbrief UPPER-Actueel uit. Lees meer over de UPPER-Actueel.

Onderzoekspublicaties van UPPER

Ga voor een overzicht naar wetenschappelijke publicaties van UPPER, of bekijk de lijst artikelen door UPPER in vakbladen.

Tools gezondheidsvaardigheden in de apotheek

UPPER doet veel onderzoek naar gezondheidsvaardigheden in de apotheek. Op de website van de KNMP staan een aantal producten die UPPER heeft ontwikkeld om apotheekmedewerkers te ondersteunen bij het begeleiden van deze patiënten:

  • UPPER en NIVEL hebben de RALPH gesprekshandleiding en bijbehorende korte toelichting ontwikkeld. De RALPH gesprekshandleiding is een praktische tool die bestaat uit een aantal vragen die als gespreksleidraad kunnen dienen, zodat het apotheekteam meer inzicht kan krijgen in de gezondheidsvaardigheden van een patiënt en de specifieke vlakken waarop zich eventuele problemen bevinden. Indien nodig kan de begeleiding en informatievoorziening vanuit de apotheek hierop aangepast worden.
  • In het boekje Geneesmiddelengebruik en gezondheidsvaardigheden staan tips en voorbeelden die apotheekmedewerkers in de apotheek kunnen gebruiken om patiënten met beperkte vaardigheden de juiste ondersteuning te bieden.