Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over Debuut. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem contact met ons op. 

Waarom organiseren jullie Debuut?

Als je opgroeit in een familie waarin je familieleden hebben gestudeerd, hoor je onbewust veel verhalen over de universiteit. Als je familieleden niet gestudeerd hebben, mis je deze informatie soms.
Misschien ken je de universiteit überhaupt niet, weet je niet goed wat daar gebeurt of denk je dat de universiteit waarschijnlijk niks voor jou is.

Debuut wil kinderen die opgroeien in een gezin waarin de ouders en oudere broers en zussen niet gestudeerd hebben, de kans geven om op een laagdrempelige manier de universiteit te leren kennen. Ze doen mee aan leuke activiteiten, samen met studenten die in een vergelijkbare situatie zijn opgegroeid. De studenten vertellen de kinderen vanalles over hun leven als student en de weg daar naar toe.

Zo krijgen de leerlingen een rolmodel en een beeld van de universiteit. Niet omdat ze later per sé moeten gaan studeren, wel om hen de mogelijkheden te laten zien. Want wat je niet kent, dat wil je sowieso niet worden!

Kan mijn leerling/kind ook meedoen aan Debuut?

Debuut is bedoeld voor mogelijk eerste generatie studenten: kinderen wiens ouders of oudere broers en zussen niet gestudeerd hebben. We selecteren deze kinderen samen met basisschoolleerkrachten die met hun klas hebben meegedaan aan Meet the Professor.

Ben jij leerkracht en heb je een leerling die in aanmerking komt voor Debuut? Neem contact op met Khadija Azahaf, coördinator leerlingen.

Wat is de eigen bijdrage voor leerlingen aan Debuut?

Deelname aan Debuut kost €25,- per leerling.

Is Debuut alleen bedoeld voor leerlingen en studenten met een migratieachtergrond?

Nee, Debuut is bedoeld voor alle leerlingen en studenten die als eerste in hun familie (kunnen) gaan studeren.

Dat kunnen leerlingen en studenten met een migratieachtergrond zijn, maar dat hoeft niet: bij Debuut is iedereen welkom wiens ouders en oudere broers en zussen niet gestudeerd hebben.

Ik ben student en wil graag meehelpen, hoe kan ik dat doen?

Leuk dat je enthousiast bent over Debuut! De inschrijvingen zijn nu gesloten, eind 2019 gaan we weer op zoek naar studenten voor de volgende editie.

Als je nog vragen hebt, mag je altijd even contact met ons opnemen.

Ik zou graag eens met jullie praten over de organisatie van Debuut, kan dat?

Natuurlijk! We vertellen graag over onze ervaringen met Debuut en de andere programma's van het Wetenschapsknooppunt UU.

Neem je even contact met ons op?

Doet de Universiteit Utrecht nog meer op het gebied van diversiteit?

Jazeker, meer informatie vind je op de website van de Taskforce Diversiteit.