De Kloostertuin

De Kloostertuin vindt zijn oorsprong in 1962. In dit jaar werd er voor het eerst een tuin aangelegd in de Pandhof. De tuin was een ontwerp van gemeentearchitect Otto.
Hij ontwierp de bestrating met zwerfkeitjes en de verdeling van 23 vakken. Helaas was er geen duidelijkheid over wie verantwoordelijk was voor het onderhoud, waardoor de tuin verpieterde.
In 1975 vroeg rechtenstudente Joke Frankenhuyzen het universiteitsbestuur toestemming om van de verwaarloosde tuin een middeleeuwse kruidentuin te maken. In samenwerking met Sies Jonkman werd de tuin getransformeerd. De tuin groeide tot 2020, onder leiding van Sies, met behulp van vrijwilligers uit tot een kruidensiertuin.
Duurzame vernieuwing
Echter, er werd gezocht naar een tuin die zowel voor beleving kon zorgen als goed te onderhouden was. Vanuit deze wens werd er in samenwerking met de Botanische Tuinen Utrecht en Kloostertuinman Gerard van Buiten een nieuw plantplant gemaakt. Hierin is gekozen voor meer vaste planten, waar eerst veel éénjarige planten stonden. Met het nieuwe plan is er het gehele jaar rond wat te beleven. Vrijwel altijd is er groen te bewonderen, bloeien er de prachtigste bloemen en siergrassen en vullen bijzondere geuren de omsloten ruimte (ook wel Hortus conclusus – ‘omsloten tuin’ genoemd).
De buxushagen, die waren aangetast door schimmel en buxusmot, vervangen door Lonicera (Struikkamperfoelie). Deze soort is robuuste plant die snel groeit, groen blijft en beter bestand is tegen de buxusmot en droogte. In de tuin is beregening aangebracht zodat we beter in staat zijn de tuin mooi te houden.
Hier en daar maken we nog een knipoog naar de ‘oude kruidentuin’ die in de 40 jaar hiervoor is aangelegd en onderhouden. Zo vind je nog enkele kruiden terug en staan er plantensoorten met een religieuze achtergrond.
Meer informatie over de Kloostertuin lees je bij kloostergang.

Onze planten en kruiden
Wij zijn erg trots op alle mooie planten en kruiden die in de tuin te vinden zijn. Van sierbloeiers tot geneeskrachtige planten, je vindt het allemaal in de Kloostertuin. Benieuwd wat er allemaal groeit? Bekijk hier per vak welke plant(en) je er kan vinden.

De Fontein
Tussen de kruiden schittert als middelpunt de uit 1915 afkomstige fontein. Bovenop de fontein staat een beeld van de schrijvende kanunnik (kapittelheer of koorheer) Hugo Wstinc.
Op het beeldje staat als randschrift (in het Latijn): ‘De stad verrijkt met dit geschenk de Academie en zal de aloude band nooit vergeten.’
Het bronzen beeld is in 1913 ontworpen en vervaardigd door de gebroeders Brom. In 1915 is het samen met de fontein aan de Universiteit geschonken door de gemeente Utrecht. In 2021 zijn, tegelijk met de tuinrenovatie, de fontein en het beeldje gerestaureerd door Willem Noyons en atelier Replique.