Het Centre for the Humanities richt zijn activiteiten op de maatschappelijke impact van het geesteswetenschappelijke onderzoek in de breedste zin van het woord. In het kader daarvan organiseert het CfH een facultaire debatreeks, met thema's als Open Science, diversiteit, Citizen Science en interdisciplinariteit.

Societal Impact
Professor David Price. Source: www.ucl.ac.uk
Professor David Price. Source: www.ucl.ac.uk

Op 1 juni organiseert het Centre for the Humanities een tweede debatavond met als thema societal impact. Keynote speaker is Professor David Price (University College London). Het debat wordt gemodereerd door prof. Peter Schrijver (Vice-decaan Geesteswetenschappen).

Lees meer

Citizen Science
Foto Robert Oosterbroek
Foto Robert Oosterbroek

Op 23 maart 2017 vond in het Academiegebouw het eerste debat plaats over Citizen Science. Citizen Science is een relatief nieuwe maar snelgroeiende vorm van wetenschapsbeoefening, waarbij onderzoekers een beroep doen op burgers bij hun projecten – van het digitaliseren van archieven tot het verzamelen van straatpoëzie.

Op de debatavond werd gesproken over Citizen Science en kwesties waar de wetenschapper gedurende een dergelijk project mee te maken krijgt, wat is het nut van Citizen Science en wat zijn de voor- en nadelen. Het debat werd geopend en geleid door José van Dijck (President van de KNAW en sinds kort Universiteitshoogleraar van de UU).

Keynote en presentaties

Het debat startte met een keynote van Tine de Moor over het Vele Handen-project ‘Ja ik wil!’. Het ‘Ja ik wil!’-project is door inzet van vrijwilligers een typisch Citizen Science project, waarin onder anderen talloze Amsterdamse ondertrouwakten zijn ontsloten – die meer vertellen over de gemiddelde huwelijksleeftijd en het leeftijdsverschil tussen man en vrouw – waardoor we een beter beeld kunnen vormen over de positie van de vrouw in de vroegmoderne Amsterdamse en Hollandse samenleving.

Hierna volgden korte presentaties van:

  • Jos Bazelmans, antropoloog en Hoofd Archeologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  • Petra Schoenmaker, 'Citizen' medewerker van het 'Ja-Ik-Wil!'-project.
  • Frank Kresin, Managing Director DesignLab, Universiteit Twente en is nauw betrokken bij de thema’s Digital Social Innovation, Citizen Science, Future Internet en Open Data. Bekijk presentatie
  • Kila van der Starre, literatuurwetenschapper en poëziecriticus. Zij doet onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’, waaronder poëzie op het podium, op het internet, op lichamen, op gebruiksvoorwerpen en in de openbare ruimte. Bekijk presentatie
  • Liesbeth Gijsel, wetenschapsjournalist en drijvende kracht achter het Citizen Science-platform 'Iedereen Wetenschapper'. Bekijk presentatie

Meer lezen over Citizen Science