Fellowship programma

Het Fellowship programma van het CfH biedt ruimte aan verschillende gasten uit binnen- en buitenland: Academic Fellows, Writers-in-Residence, Festival Fellows, en Embedded Researchers.
  

Academic Fellows

Samen met de onderzoeksinstituten van de faculteit nodigt het CfH jaarlijks spraakmakende wetenschappers of maatschappelijke spelers uit binnen- of buitenland uit. De fellows verzorgen diverse activiteiten zoals onderwijs, research seminars, expert meetings, master classes en een lezing voor een breed publiek. De fellows sluiten aan bij de focus van het CfH en hun onderzoek heeft een duidelijke maatschappelijke relevantie.

Keir Reeves
Prof. dr. Keir Reeves. Bron: YouTube (still)
Prof. Keir Reeves

Keir Reeves (Federation University Australia) is te gast bij Geschiedenis en Kunstgeschiedenis in september 2019. Keir's onderzoek richt zich onder andere op cultureel erfgoed, Australische geschiedenis, en geschiedenis en herinnering. Hij neemt deel aan een Round Table discussie van het Erfgoed en Publieksgeschiedenis Lab en geeft een publiekslezing.

Nick Couldry
Prof. dr. Nick Couldry
Prof. Nick Couldry

Nick Couldry (London School of Economics) is te gast bij Media en Cultuurwetenschappen (Utrecht Data School) in juni 2019. Couldry wordt erkend voor zijn invloedrijke en kritische werk over de effecten van dataficatie. Hij geeft een publiekslezing en een masterclass over social order en big data.

James Law
Prof. James Law
Prof. James Law

James Law (Newcastle University) is te gast bij het departement Talen, Literatuur en Communicatie in mei/juni 2019. Hij is expert op het gebied van taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Zijn onderzoek is sterk verbonden met de klinische praktijk en het onderwijs. Op 24 mei geeft hij een publiekslezing.

Eerdere Academic Fellows

Dr. Rosanne Kennedy

Rosanne Kennedy is te gast in november 2018. Zij onderzoekt trauma's, herinneringen en getuigenissen in Australië en in transnationale contexten; ze is vooral geïnteresseerd in het genre van getuigenissen en hoe getuigenissen zich door de media en geografische ruimtes bewegen. Lees meer.

Prof. dr. Antonella Sorace

Onderzoeksinstituut UiL OTS ontving in april-juni 2018 professor Antonella Sorace, een linguist van naam en faam, gespecialiseerd in tweetaligheid, en buitengewoon succesvol in het dissemineren van linguistische kennis over meertaligheid en meertalige ontwikkelingen naar een niet-academisch publiek. Lees meer.

Prof. dr. Andrew Pettegree

Op uitnodiging van onderzoeksinstituut ICON bezocht Andrew Pettegree Utrecht in maart-april 2018. Pettegree is een vooraanstaand expert op het gebied van de boekgeschiedenis in de Vroegmoderne tijd, de Reformatie en in de geschiedenis van het ontstaan van nieuws. Lees meer.

Prof. dr. Annette Vowinckel

Het Centre for the Humanities en het Department Geschiedenis en Kunstgeschiedenis ontvingen professor Annette Vowinckel als visiting fellow van 8 tot 19 januari 2018. Vowinckel is internationaal erkend en gespecialiseerd in de Geschiedenis van Moderne Media en Cultuur. Lees meer.   

Jolanda Vanderwal Taylor PhD

Tot eind 2017 was Jolanda Vanderwal Taylor PhD te gast bij het Centre for the Humanities en de School of Liberal Arts, waar ze bijdroeg aan het ontwerp van de brede bachelorprogramma's Taal- en cultuurstudies en Liberal Arts en Sciences. Lees meer.

                                


  

Writers-in-Residence

Jaarlijks benoemt het CfH (in samenspraak met een van de talenopleidingen van de faculteit) een jonge, prominente schrijver tot Writer-in-Residence. De Writer-in-Residence verzorgt een masterclass voor studenten en neemt deel aan culturele activiteiten in de stad (zoals bijv. festivals).

Yōko Tawada
Yōko Tawada, Writer-in-Residence 2019. Bron: YouTube (still)
Yōko Tawada

De Japanse schrijfster Yōko Tawada is Writer-in-Residence 2019. Zij woont in Duitsland en schrijft zowel in het Japans als in het Duits. Tawada won tal van literaire prijzen, waaronder de Izumi Kyokaprijs voor Literatuur, de Gunzoprijs voor nieuwe schrijvers, deGoethe-medaille, de Kleist Prize en de National Book Award.

Eerdere Writers-in-Residence

Marjolijn van Heemstra

In 2018 was schrijver, dichter, theatermaker en columnist Marjolijn van Heemstra writer-in-residence. Zij heeft zes succesvolle en inspirerende gastcolleges gegeven en twee publieksoptredens (‘Why Theatre?!’, georganiseerd door Theatre Studies, en een debat over literatuur en politiek, georganiseerd door tijdschrift Vooys).

Bekijk berichten over eerdere writers-in-residence van het CfH.


  

Festival Fellows

Het CfH Festival Fellowship programma heeft als doel de academische wereld en het culturele leven in de stad Utrecht met elkaar te verbinden. Het CfH werkt hierbij nauw samen met toonaangevende Utrechtse festivals om een uitgebalanceerd programma rondom de fellows te organiseren.

Peter Eckersall
Peter Eckersall
Prof. Peter Eckersall

SPRING Festival Fellow 2019 Peter Eckersall (City University New York) is een toonaangevende onderzoeker in Japans theater en dramaturgie en hedendaagse performances. Hij verzorgt de keynote tijdens de Performing Robots Conference

Eerdere Festival Fellows

Evgeny Morozov

Schrijver en onderzoeker Evgeny Morozov is CFH IMPAKT Festival Fellow in het najaar van 2018. Hij is auteur van The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom. Tijdens zijn bezoek ontmoet Morozov lokale experts en universitaire onderzoekers, geeft hij een seminar voor studenten en docenten Media en Cultuurwetenschappen en verzorgt hij een publiekslezing. Lees meer.

Jon McKenzie

Jon McKenzie, mediamaker, onderzoeker en docent aan de Cornell University, is Centre for the Humanities SPRING Festival Fellow 2018. Tijdens zijn verblijf in Utrecht (21-26 mei) nam hij deel aan verschillende publieksactiviteiten en verzorgde hij een masterclass voor studenten. Lees meer.

Prof. dr. Dorita Hannah

Dorita Hannah was de Centre for the Humanities SPRING Festival Fellow 2017. Hannah is professor Interdisciplinary Architecture, Art & Design aan de Universiteit van Tasmanië en adjunct professor van Stage & Space aan de Aalto Universiteit in Finland. Ze is gespecialiseerd in theaterarchitectuur en het ontwerp van culturele locaties en publieke ruimtes. Lees meer.

Bekijk berichten over eerdere Festival Fellows van het CfH.

 


  

Embedded Researchers

Een onderzoeker van de faculteit wordt gedurende een (of twee) blok(ken) van onderwijs vrijgesteld om ‘op locatie’ onderzoek te ontwikkelen bij en in samenspraak met interessante maatschappelijke partners.

Tessa van Charldorp
Dr. Tessa van Charldorp
Dr. Tessa van Charldorp

In 2018 is universitair docent communicatie- en informatiewetenschappen Tessa van Charldorp embedded fellow bij het project Communicatie binnen Ziekenhuizen.