Fellowship programma

Het Fellowship programma van het CfH biedt ruimte aan verschillende gasten uit binnen- en buitenland: Academic Fellows, Writers-in-Residence, Festival Fellows en Embedded Researchers.

Academic Fellow

In samenspraak met de onderzoeksinstituten van de faculteit nodigt het CfH jaarlijks een aantal spraakmakende wetenschappers of maatschappelijke spelers uit binnen- of buitenland uit. De activiteiten van de fellows zijn divers: ze verzorgen onderwijs, geven research seminars, organiseren expert meetings, geven master classes en verzorgen een lezing voor een breed publiek. Van de fellows wordt verwacht dat zij bij de focus van het CfH aansluiten en dat hun onderzoek een duidelijke maatschappelijke relevantie heeft. Hieronder onze Academic Fellows in 2017/2018:

Rosanne Kennedy
Dr. Rosanne Kennedy. Bron: anu.edu.au
Dr. Rosanne Kennedy. Bron: anu.edu.au

Rosanne Kennedy is te gast in november 2018. Zij onderzoekt trauma's, herinneringen en getuigenissen in Australië en in transnationale contexten; ze is vooral geïnteresseerd in het genre van getuigenissen en hoe getuigenissen zich door de media en geografische ruimtes bewegen. Lees meer.

Antonella Sorace
Prof. dr. Antonella Sorace, bron: https://vimeo.com/135453133

Onderzoeksinstituut UiLOTS ontving in april-juni 2018 professor Antonella Sorace, een linguist van naam en faam, gespecialiseerd in tweetaligheid, en buitengewoon succesvol in het dissemineren van linguistische kennis over meertaligheid en meertalige ontwikkelingen naar een niet-academisch publiek. Lees meer.

Andrew Pettegree
Prof. dr. Andrew Pettegree, bron: https://www.st-andrews.ac.uk/history/staff/andrewpettegree.html

Op uitnodiging van onderzoeksinstituut ICON bezocht Andrew Pettegree Utrecht in maart-april 2018. Pettegree is een vooraanstaand expert op het gebied van de boekgeschiedenis in de Vroegmoderne tijd, de Reformatie en in de geschiedenis van het ontstaan van nieuws. Lees meer.

Annette Vowinckel
Prof. dr. Annette Vowinckel, bron: http://annette-vowinckel.de

Het Centre for the Humanities en het Department Geschiedenis en Kunstgeschiedenis ontvingen professor Annette Vowinckel als visiting fellow van 8 tot 19 januari 2018. Vowinckel is internationaal erkend en gespecialiseerd in de Geschiedenis van Moderne Media en Cultuur. Lees meer.

Jolanda Vanderwal Taylor
Jolanda Vanderwal Taylor PhD

Tot eind 2017 was Jolanda Vanderwal Taylor PhD te gast bij het Centre for the Humanities en de School of Liberal Arts, waar ze bijdroeg aan het ontwerp van de brede bachelorprogramma's Taal- en cultuurstudies en Liberal Arts en Sciences. Lees meer.

                                

Writer-in-Residence

Jaarlijks benoemt het CfH (in samenspraak met een van de talenopleidingen van de faculteit) een jonge, prominente schrijver tot Writer-in-Residence. De Writer-in-Residence verzorgt een masterclass voor studenten en neemt deel aan culturele activiteiten in de stad (zoals bijv. festivals).
 

  • In 2018 was schrijver, dichter, theatermaker en columnist Marjolijn van Heemstra writer-in-residence. Zij heeft zes succesvolle en inspirerende gastcolleges gegeven en twee publieksoptredens (‘Why Theatre?!’, georganiseerd door Theatre Studies, en een debat over literatuur en politiek, georganiseerd door tijdschrift Vooys).
  • Bekijk berichten over eerdere writers-in-residence van het CfH.

Festival Fellow

Het CfH Festival Fellowship programma heeft als doel de academische wereld en het culturele leven in de stad Utrecht met elkaar te verbinden. Het CfH werkt hierbij nauw samen met toonaangevende Utrechtse festivals om een uitgebalanceerd programma rondom de fellows te organiseren. Hieronder onze Festival Fellows 2017/2018:

Evgeny Morozov
Evgeny Morozov. Bron: Wikimedia/Rosa Luxemburg-Stiftung
Evgeny Morozov. Source: Wikimedia/Rosa Luxemburg-Stiftung

Schrijver en onderzoeker Evgeny Morozov is CFH IMPAKT Festival Fellow in het najaar van 2018. Hij is auteur van The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom. Tijdens zijn bezoek ontmoet Morozov lokale experts en universitaire onderzoekers, geeft hij een seminar voor studenten en docenten Media en Cultuurwetenschappen en verzorgt hij een publiekslezing. Lees meer.

Jon McKenzie
Jon McKenzie
Jon McKenzie

Jon McKenzie, mediamaker, onderzoeker en docent aan de Cornell University, is Centre for the Humanities SPRING Festival Fellow 2018. Tijdens zijn verblijf in Utrecht (21-26 mei) nam hij deel aan verschillende publieksactiviteiten en verzorgde hij een masterclass voor studenten. Lees meer.

Dorita Hannah
Prof. Dorita Hannah
Prof. dr. Dorita Hannah

Dorita Hannah was de Centre for the Humanities SPRING Festival Fellow 2017. Hannah is professor Interdisciplinary Architecture, Art & Design aan de Universiteit van Tasmanië en adjunct professor van Stage & Space aan de Aalto Universiteit in Finland. Ze is gespecialiseerd in theaterarchitectuur en het ontwerp van culturele locaties en publieke ruimtes. Lees meer.

Bekijk berichten over eerdere Festival Fellows van het CfH.

 

Embedded Researcher

Een onderzoeker van de faculteit wordt gedurende een (of twee) blok(ken) van onderwijs vrijgesteld om ‘op locatie’ onderzoek te ontwikkelen bij en in samenspraak met interessante maatschappelijke partners.

Tessa van Charldorp
Dr. Tessa van Charldorp
Dr. Tessa van Charldorp

In 2018 is universitair docent communicatie- en informatiewetenschappen Tessa van Charldorp embedded fellow bij het project Communicatie binnen Ziekenhuizen.