Activiteiten

Het Centre for the Humanities richt zijn activiteiten op de maatschappelijke impact van het geesteswetenschappelijke onderzoek in de breedste zin van het woord. In het kader daarvan organiseert het CfH debatten, workshops en lezingen voor zowel onze eigen wetenschappers als voor een breed publiek.

Bekijk nieuws en agenda voor alle (afgelopen) events van het Centre for the Humanities.

2018

In 2018 organiseerde het CfH onder andere: Terug naar de jaren zeventig, een publiek debat, naar aanleiding van het verschijnen van prof. dr. Duco Hellema’s boek The Global 1970s: Radicalism, Reform, and Crisis. Met o.a. Jan Pronk, Rosemarie Buikema en Beatrice de Graaf.

Het Spel met de Media, een discussiebijeenkomst voor geesteswetenschappers over het optreden in de media: wat zijn de lusten en lasten, wat levert het op, waar loop je tegenaan, hoe pak je het aan?

De onverwachte jaren zestigeen avond over de jaren zestig naar aanleiding van het verschijnen van De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis, van prof. dr. Geert Buelens, in samenwerking met TivoliVredenburg, Het Literatuurhuis, deBuren, en Ambo/Anthos uitgevers.

Wetenschap als Nobel Streven, een panelgesprek over de waarde van historisch onderzoek, naar aanleiding van het recentste boek van mediëvist prof. dr. Frits van Oostrom.

Leiden © iStockphoto.com/pidjoe
Leiden © iStockphoto.com/pidjoe

Publiekslezing Welke rol speelt religie nog in de Nederlandse identiteit?, met minicolleges en een panelgesprek, georganiseerd in samenwerking met het Utrecht Religie Forum.

Publiekslezingen van visiting fellows Annette Vowinckel over Modernity in Europe and the Middle East: Artworks and Politics, en Antonella Sorace over tweetaligheid, en een lecture performance van Spring festival fellow Jon McKenzie.

European Liberal Education Student Conference (LESC), georganiseerd door studenten van Liberal Arts and Sciences Utrecht en UCU.

2017
Illustratie emdé

In 2017 organiseerde het CfH onder andere: twee debatavonden (zie hieronder), een tweedaagse conferentie ter gelegenheid van het 12.5 jarig jubileum van de master Interculturele Communicatie

Minicolleges over literatuur en maatschappij, in samenwerking met het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

Jane Austen: Fictie & Faam, Symposium ter ere van 200ste sterfdag Jane Austen

Workshop 'Narratives on Societal Impact of Research', met presentaties van Bas Aarts (UCL), Corey Ross (University of Birmingham), Claire Thomson (UCL) en Frans Brom (UU/WRR)

Debatavond: Societal Impact
Professor David Price. Source: www.ucl.ac.uk
Professor David Price. Source: www.ucl.ac.uk

De maatschappelijke impact van het geesteswetenschappelijke onderzoek staat hoog op de agenda van het huidige wetenschapsbeleid. Reden genoeg voor Centre for the Humanities om een debat over deze actuele problematiek te organiseren.

De Keynote speaker was Professor David Price, Vice-Provoost Onderzoek van het University College London (UCL). Hij sprak over het Research Excellence Framework (REF) in Groot Brittannië, waarin al veel ervaring is opgedaan met het articuleren van maatschappelijk impact van de humanities. 

Debatavond: Citizen Science
Foto Robert Oosterbroek
Foto Robert Oosterbroek

Op 23 maart 2017 vond in het Academiegebouw het eerste CfH debat plaats over Citizen Science. Citizen Science is een relatief nieuwe maar snelgroeiende vorm van wetenschapsbeoefening, waarbij onderzoekers een beroep doen op burgers bij hun projecten – van het digitaliseren van archieven tot het verzamelen van straatpoëzie.

Op de debatavond werd gesproken over het nut van Citizen Science en de voor- en nadelen. Het debat werd geopend en geleid door José van Dijck, en startte met een keynote van Tine de Moor over het Vele Handen-project ‘Ja ik wil!’.