Zero-waste
In 2023 werd meer dan 60 procent van het afval van de universiteit verbrand of gestort. Als onderdeel van haar grotere circulaire doelen wil de Universiteit Utrecht dit getal terugbrengen naar nul in het jaar 2030. Met honderden laboratoria, restaurants, leslokalen en kantoren is dit geen kleine taak. Daarom heeft de universiteit het Zero-wasteprogramma opgezet. Experimentatie en transdisciplinair leren zijn een fundamenteel onderdeel van dit initiatief.
Met dit living lab willen we bijdragen aan de transformatie van de universiteit in een zero-waste-organisatie door gebruik te maken van inzichten uit onderzoek, met name studentgestuurd. Het Centre for Living Labs begeleidt en coördineert dit living lab. Daarnaast koppelt CLU problemen in de universitaire bedrijfsvoering met relevante cursussen, onderzoeksmasters, stageplaatsen of toegepast onderzoek.
In de afgelopen jaren hebben studenten en onderzoekers met alle achtergronden aan meer dan vijfentwintig onderzoeksvragen gewerkt om te helpen de afvaluitdagingen van de UU het hoofd te bieden. De resultaten hebben geleid tot grootschalige veranderingen binnen de universiteit. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van gescheiden afvalbakken, het gebruik van gerecycled papier in printers en de transitie van een papieren collegekaart naar een digitale.
Zie hieronder een aantal voorbeelden van recente onderzoeken. Neem voor een volledig overzicht contact op met het Centre for Living Labs.
Meer informatie?
Neem contact op met het Centre for Living Labs via clu@uu.nl.