Bioreceptivity
Rondom een energieneutrale, circulaire parkeergarage ontvouwt zich een potentiƫle groene oase. Schanskorven gevuld met stenen en gerecycled puin (van o.a. de Domtoren) omringen de garage en dienen in de toekomst als gastheer voor mossen en groen.
De schanskorven maken deel uit van een living lab, waarin de ontvankelijkheid van organismen voor groei op bouwmaterialen wordt getest. In interdisciplinaire teams onderzoeken studenten, onderzoekers en ondersteunend personeel de mogelijkheid om nieuwe gebouwen zoals P-Olympos in het bestaande landschap te integreren, de biodiversiteit te versterken en fijnstof op te vangen.
Uitgangspunt bij deze bouw was duurzaamheid en het 'zo groen mogelijk' maken. Uiteindelijk is het een duurzame ruimte geworden voor doorlopend onderzoek, in de hoop dat het een groene ruimte vol leven wordt."
De doelen van dit living lab zijn breed. De experimenten in dit living lab zijn vooral gericht op het bevorderen van biodiversiteit, het vergroenen van onze bebouwde ruimte en het opvangen van fijnstof. We hopen dat dit initiatief een spillover-effect heeft en dat architecten, wetenschappers, kunstenaars en vele anderen geinspireerd worden om ergens anders dergelijke initiatieven te realiseren..
Meer weten?
Neem contact op met Centre for Living Labs via clu@uu.nl. Wil je bijdragen? Neem contact op met Jaco Appelman.