Ontwikkeling nieuw faculteitsgebouw Diergeneeskunde
Sinds 2021 werkt het projectteam van de UU, bestaande uit medewerkers van de directie Campus & Facilities en de faculteit Diergeneeskunde (DGK), met veel passie en motivatie aan de ontwikkeling van een nieuw faculteitsgebouw. Momenteel wordt gewerkt aan de afronding van het Programma van Eisen en zijn de voorbereidingen van de ontwerpfase gestart met de aanbestedingsronde voor een ontwerpteam.
Verschillende locaties samen in nieuw gebouw
De faculteit Diergeneeskunde bevindt zich, verspreid over zeven locaties, in het oostelijk deel van het Utrecht Science Park (USP). Vanwege de technische staat, slechte duurzaamheidsprestaties en hoge huisvestingslasten, wordt een deel van deze locaties afgestoten. Daarvoor in de plaats komt een nieuw faculteitsgebouw voor Diergeneeskunde. Hierin worden de onderzoeksomgeving, de onderwijsomgeving, de kantooromgeving, de specials Anatomie en Pathologie en alle daarbij horende ondersteunende en centrale functies in de meest optimale vorm en in relatie tot elkaar gehuisvest.
Nieuwe locatie
Het nieuwe faculteitsgebouw DGK komt op de locatie van het huidige Martinus G. de Bruingebouw (MGB) en de ernaast gelegen parkeerplaats. Het nieuwe gebouw vormt dan tezamen met de klinieken aan de overkant van de Yalelaan, het onderzoeksgebouw Jeannette Donker-Voet en de onderwijsboerderij De Tolakker met het bijbehorende nog te realiseren Onderwijs & Onderzoeksgebouw de faculteit Diergeneeskunde.
Hergebruik Martinus G. de Bruingebouw
Binnen de UU staat duurzaamheid centraal. We hechten belang aan de duurzaamheid van vandaag en van de toekomst. Hergebruik van materialen uit ons bestaande Martinus G. de Bruingebouw (MGB) en uit eventuele andere panden is dan ook een essentieel onderdeel van onze opgave. Alleen door hergebruik kunnen we een antwoord geven op het klimaatakkoord van Parijs. Om in de toekomst hergebruik ook mogelijk te maken en om eenvoudig in te kunnen spelen op toekomstige aanpassingen van het gebouw, maakt losmaakbaarheid eveneens een wezenlijk onderdeel uit van onze opgave.
De UU maakt gebruik van het concept van de zes S-lagen van Steward Brand (de ‘Layers of Brand’) om inzicht te krijgen in de mate van hergebruik en losmaakbaarheid. Wij willen met hergebruik en losmaakbaarheid zoveel mogelijk CO2-uitstoot voorkomen. In bouwkundig opzicht focussen wij daarom op de onderdelen die de grootste impact hebben, zoals de constructie (Structure) en de gevel (Skin).
Voor de opgave van het nieuwe faculteitsgebouw betekent dit onder meer: nader onderzoeken of de huidige kelder, de fundering en overige onderdelen van het Martinus G. de Bruin gebouw hergebruikt kunnen worden voor het nieuwe gebouw. Onze droom is om het MGB (en eventuele andere gebouwen in de omgeving) te gebruiken als donorgebouw. Het MGB staat op gebouwenmarktplaats.
Hoe mooi is het als we de gebruikers van het nieuwe faculteitsgebouw straks een stukje geschiedenis kunnen meegeven door bijvoorbeeld constructieonderdelen van het oude faculteitsgebouw kunnen laten zien op hun nieuwe plek! Wij willen een gebouw waar iedereen trots op is en niet alleen op het gebouw maar ook de weg er naar toe. Daarom zijn wij op zoek naar partijen die net zo gepassioneerd zijn als wij over de opgave.