Ontmanteling Martinus G. de Bruingebouw

Het Martinus G. de Bruingebouw wordt in 2025/2026 ontmanteld, omdat de faculteit Diergeneeskunde een nieuw en duurzaam faculteitsgebouw krijgt. Het nieuwe faculteitsgebouw vervangt in totaal drie gebouwen.

Het Martinus G. de Bruingebouw is een begrip voor de Utrechtse student diergeneeskunde. Sinds 1965 is het gebouw onderdeel van de faculteit Diergeneeskunde op het huidige Utrecht Science Park. Het gebouw bestaat uit een variƫteit van bouwdelen, met hun eigen bouw- en renovatiedatum, karakter en gebruik. Het oudste deel is in 1965 gebouwd en in 2010 is de laatste renovatie uitgevoerd.

Circulaire ontmanteling

Vanwege het recente (ver)bouwjaar van veel bouwproducten leent het pand zich er buitengewoon goed voor om grote delen her te gebruiken. Daarom onderzoeken we de haalbaarheid van het integreren van bestaande materialen en producten in andere bouwprojecten van onze eigen organisatie. Om de kans van een match te vergroten breiden we gelijktijdig onze zoektocht uit door buiten onze organisatie te kijken.

Repurpose heeft in opdracht van Universiteit Utrecht een kansenscan voor circulaire ontmanteling uitgevoerd waarbij er veel materialen zijn aangewezen voor hoogwaardig hergebruik. Voorbeelden zijn complete constructieonderdelen, de hal, gevelkozijnen, vakwerkliggers, schuifdeuren, gevelmateriaal en akoestische plafonds. Er is gekeken naar massa + milieu-impact, conditie, inschatting demonteerbaarheid en courantheid. Dit gebouw wordt aangeboden via Gebouwenmarktplaats. We willen in contact komen met een consortia van een architect, ontwikkelaar en ontmantelaar,  die op basis van dit gebouw een nieuw gebouw ontwerpt en ontwikkelt.

Verwachte datum ontmanteling: 2025/2026

luchtfoto van USP Oost
Luchtfoto van het Diergeneeskundecluster.