Leuvenplein is vernieuwd

Fietsenstalling Leuvenplein

Het Leuvenplein is volledig opgeknapt. De bestrating is vernieuwd, er zijn meer fietsparkeerplekken en het riool is vervangen. Daarmee verbetert de leefbaar- en duurzaamheid. In de nieuwe situatie functioneert het plein voor alle logistiek optimaal. Bovendien is het ook een comfortabele omgeving voor de gebruikers.

Hoe ziet het ontwerp er uit?

Fietsenstalling
Er is een overdekte (deels) afgesloten fietsenstalling aan de kant van het Marinus Ruppertgebouw. Deze fietsenstalling is te gebruiken door medewerkers van de Universiteit Utrecht. Naast de fietsenstalling zijn er op het plein fietsparkeerplekken bij door middel van aanbindbeugels.

Duurzaamheid
Het verouderde rioolstelsel is ook vervangen. Dit is gebeurd met behulp van een infiltratiesysteem waarbij het regenwater eerst in de grond dringt. Zo blijft het regenwater langer in het gebied. Dit is goed voor een optimale waterbalans en zorgt voor duurzaam gebruik van regenwater. Het traditionele regenwaterriool is nog steeds aanwezig om water van extreme regenbuien af te voeren.

Groen
Op het plein staan grote heesters en nieuwe - vooral inheemse - bomen. Ook is er gekozen voor bloemrijke beplanting. Dit verbetert de biodiversiteit. Ook de bijen en andere insecten zijn er dol op. 

Het bestratingsmateriaal bestaat uit hergebruikt betongranulaat. De oude bestrating is voor zover mogelijk naar een verwerkingsbedrijf gebracht die het materiaal weer geschikt maakt voor hergebruik.

Auto parkeren
De meeste autoparkeerplekken op het Leuvenplein zijn verdwenen, dus ook de huidige parkeerplekken voor het gebouw Casa Confetti. In totaal zijn er nu 21 parkeerplekken voor Universiteit Utrecht gebruik. Hierdoor ius er meer ruimte voor fietsparkeren en beplanting ontstaan.

Afvalcontainers
Dichtbij Casa Confetti zijn zes ondergrondse afvalcontainers geplaatst (3 restafval, 1 papier, 1 glas, 1 plastic). Bij het bestuursgebouw zijn vier ondergrondse afvalcontainers geplaatst (3 restafval, 1 plastic).

Meer informatie, suggesties of ideeen
Heb je vragen, suggesties of ideeën? Laat het gerust weten via communicatievenc@uu.nl. We helpen je graag.