Feline infectieuze peritonitis (FIP)

Wat is FIP?
Feline infectieuze peritonitis (FIP) wordt veroorzaakt door het Feline Corona Virus (FCoV). FIP is een ziekte met een vaak dodelijke afloop en was tot voor kort een ziekte zonder mogelijke behandeling. 19 juni 2023 is de Universiteitskliniek Gezelschapsdieren (UKG) een trial gestart in samenwerking met AniCura Haaglanden en Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem om de behandeling van FIP-patiënten met GS-441524 te onderzoeken. Hieronder volgt belangrijke informatie en veelgestelde vragen. 

Veelgestelde vragen FIP
Brief: Monitoringsprotocol dierenartsen - FASE 3
Brief: Info folder eigenaren - FASE 3
Brief: info voor dierenartsen - FASE 3
Brief: Veelgestelde vragen studie - FASE 3
Artikel in Het Tijdschrift voor Diergeneeskunde (TvD) 148, aflevering 3, maart 2023

FIP-onderzoek
Sinds de start van het FIP-onderzoek is pas echt goed zichtbaar geworden hoe veel voorkomend deze ziekte is. Ondertussen zijn al 800 patiënten geïncludeerd in het FIP-onderzoek en de vervolgfases van het onderzoek. Er is ondertussen veel informatie over de ziekte en de behandeling met GS-441524 verzameld, waardoor fase 3 van dit onderzoek met aanpassingen in dosering en monitoring is gestart.

Het aantal dierklinieken waar de behandeling kan worden gestart is uitgebreid en de eigenaren van de katten met opgestarte behandeling kunnen ervoor kiezen om de behandeling voort te zetten bij de eigen dierenarts.  

Dierenartsen in België
We krijgen soms de vraag vanuit Belgische dierenartsen of ze deze medicatie wel legaal mogen bestellen in Nederland.

Dit is wel het geval. Alleen molnupiravir (Lagevrio®) is in de hele EU verboden om in te zetten bij dieren. Remdesivir en de werkzame metaboliet GS-441524  (die wij gebruiken om de magistrale bereiding te maken) zijn gelukkig niet op de lijst “Antimicrobiële middelen voorbehouden voor behandeling van mensen” terecht gekomen en mogen dus in de hele EU worden gebruikt voor katten met FIP, conform de Europese diergeneesmiddelenverordening EU 2019/6. Echter, alleen op voorschrift van een dierenarts, en dus niet zoals het nu via sociale media op de zwarte markt wordt gepromoot bij eigenaren met een kat met mogelijk FIP.

Misvattingen over FIP
Er bestaan enkele misvattingen over FIP en de behandeling van deze ziekte. Verspreiding van valse informatie is heel gemakkelijk via Social Media en dit gebeurt ook over de behandeling van FIP. Daarom is er een nieuwsbericht uitgebracht 'Het echte verhaal over de behandeling van FIP'. 

Artikelen over het FIP-onderzoek
Op dit moment zijn nog geen artikelen gepubliceerd over de bevindingen van deze FIP-trial, maar er is wel een artikel in Het Tijdschrift voor Diergeneeskunde (TvD) waarin meer informatie wordt gegeven over FIP en de eerste FIP-trial. 

Zodra artikelen met de bevindingen en conclusies gepubliceerd zijn, zullen de links naar de artikelen worden opgenomen op deze pagina. 

Veelgestelde FIP-vragen