Vergoedingen jeugdigen

Vergoedingen

VERGOEDINGEN JEUGDIGEN TOT 18 JAAR

Per 1 januari 2015 is het jeugdzorgsysteem gewijzigd: de jeugdzorg valt nu onder de verantwoordelijkheid van de gemeente waar de jeugdige staat ingeschreven. Dit heeft consequenties voor de vergoedingen voor jeugdigen die zorg ontvangen van het Ambulatorium.

Zorgregio’s

De meeste gemeenten zijn met elkaar een samenwerkingsovereenkomst aangegaan in zogenoemde zorgregio’s. De zorg voor jeugdigen uit die regio’s wordt in de meeste gevallen vergoed, als het budgetplafond dat toelaat. Het Ambulatorium heeft contracten met de volgende zorgregio’s.

Zorgregio Gemeenten
 Eemland  Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest, Woudenberg
 Food Valley  Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal
 Gooi- en  Vechtstreek      Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Wijdemeren
 Lekstroom  Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Vianen
 Rivierenland  Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe,  Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel
 Utrecht Stad  Utrecht
 Utrecht West  De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Woerden (contract per 1-4-2017)
 Utrecht Zuid-  Oost  Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist

 

Woont u buiten deze zorgregio’s? Dan adviseren wij dat u zelf contact opneemt met de gemeente; u kunt dan uw behoefte aan zorg bij het Ambulatorium kenbaar maken en eventueel financiering krijgen via een PGB. U kunt hiervoor ook contact opnemen met het jeugdteam bij u in de buurt. En eventueel kunt u het Ambulatorium vragen om voor u contact met uw gemeente te leggen.

Verwijsbrief

Om hulp van het Ambulatorium voor uw kind vergoed te krijgen hebt u ook een verwijsbrief nodig van de huisarts of het jeugdteam. Een verwijsbrief kan leiden tot behandeling volgens de Basis GGZ of volgens de gespecialiseerde GGZ. In sommige gevallen voldoet Basis GGZ, maar onze expertise is voornamelijk gespecialiseerde GGZ. Op de verwijsbrief moet de GGZ-hulpvraag expliciet vermeld worden.

Dyslexie en dyscalculie

Voor onderzoek naar dyslexie en dyscalculie met GGZ-problematiek is een verwijsbrief nodig waarin de GGZ-problematiek wordt benoemd. Onderzoek naar dyslexie en dyscalculie zonder GGZ-problematiek wordt niet vergoed door gemeenten. In die gevallen kunnen wij u een aanbod doen op basis van een offerte.

Zelf betalen

Indien u bezwaar heeft tegen het gebruik maken van jeugdzorg via de gemeente, of indien uw gemeente niet naar ons gaat verwijzen, is er nog het alternatief om onze zorg zelf in te kopen.

Meer informatie kunt u krijgen via uw eigen gemeente of door contact op te nemen met onze financiële manager, mevrouw G. Wijnschenk: g.wijnschenk@uu.nl.