Next Stop: Singapore - Renée Staal

Renee Staal in Singapore
Renée in Singapore
  • Name: Renée Staal
  • Studie: Taal en cultuurstudies
  • Leeftijd: 36
  • Afstudeerjaar: 2010 (Bachelor of Arts)
  • Woont: Singapore
  • Huidige baan: Senior Manager Artwork Documentation & Rights Management bij National Gallery Singapore

Wat zijn je dierbaarste herinneringen aan je studie in Utrecht?

Naast mijn diploma is het meest waardevolle dat ik aan mijn studie heb overgehouden een aantal hechte vriendschappen. Ik heb nog steeds twee dierbare vrienden die ik heb leren kennen tijdens de introductieweek. We hebben nog steeds wekelijks contact via WhatsApp. 

Hoe ben je in je huidige baan terechtgekomen?

Renee Staal during her studies
Renée Staal in haar studententijd

Ik verhuisde in 2016 naar Singapore en werkte al bij National Gallery Singapore van 2017 tot 2020. Ik kende nog een paar mensen die hier werken. Maar toen ik een paar maanden geleden de vacature zag, heb ik gewoon gesolliciteerd. Toevallig had ik de juiste vaardigheden. De culturele sector in Singapore is nog kleiner dan in Nederland en ook nog volop in ontwikkeling. Dit museum voor moderne en hedendaagse Zuidoost-Aziatische kunst is bijvoorbeeld pas in 2015 geopend en alles is helemaal vanaf nul ontwikkeld. Veel mensen in Europa beseffen dit niet, maar als je hier afwijkt van de norm qua politieke overtuiging of levensstijl kun je het behoorlijk moeilijk krijgen. Veel kunstenaars slagen er wel in om zichzelf uit te drukken en hun overtuigingen, heel subtiel, in hun kunst te verpakken. Ik waardeer het dat ik dat door mijn werk aan den lijve kan ondervinden. 

Hoe ziet je gemiddelde dag eruit?

Ik ben met de bus in ongeveer 20 minuten op mijn werk. Mijn begintijd is vrij flexibel. In totaal werken er ongeveer 200 mensen in het museum, maar in mijn team zijn we maar met z'n drieën. Ik heb te maken met toestemming van kunstenaars om afbeeldingen van hun kunstwerken te gebruiken op educatief en marketingmateriaal. Daarnaast ben ik samen met mijn collega's voortdurend bezig om de hele collectie online beschikbaar te maken. Ook hiervoor moeten we de auteursrechten netjes regelen. Ook behandel ik verzoeken van wetenschappers die onderzoek willen doen naar de collectie of vragen over de collectie vanuit het publiek. Tussendoor hebben we ook allerlei vergaderingen. Tussen de middag ga ik vaak lunchen met collega's: lokaal eten, superlekker en goedkoop. Meestal ben ik rond 18.00 uur klaar. Daarna ga ik vaak hardlopen of doe ik aan functionele training.

Wat betekent het Alumni Netwerk in Singapore voor jou?

Ik vind het onder andere leuk om mensen te ontmoeten die in een heel andere sector werken dan ik. Het zijn ook niet alleen Nederlanders. We hebben leden uit Italië, Korea, Nederland, Singapore, noem maar op. De gemene deler is dat we allemaal aan de Universiteit Utrecht hebben gestudeerd, dat schept een band. Tijdens corona eind 2020 kon niemand van ons terug naar Nederland voor kerst en oud en nieuw. Een van de alumni ging 'oliebollen' bakken en deelde dat in de WhatsApp-groep van het alumninetwerk. Omdat je elkaar niet binnen mocht ontmoeten, spraken we af op een metrostation buiten om die oliebollen uit te wisselen. Sindsdien bakt hij ze elk jaar voor ons. Zo leuk!

Kun je iets verrassends over jezelf vertellen?

Samen met kunstenaar Heman Chong ben ik de Library of Unread Books begonnen. We hebben allemaal boeken op de plank staan die we nooit gelezen hebben en nooit zullen lezen. Zo zonde! Om die boeken een nieuwe betekenis te geven bouwden we een mobiele naslagbibliotheek van meer dan 3000 titels, dat nog steeds groeit. Sinds de start in 2016 zijn we door verschillende kunstinstellingen in onder andere Singapore, Utrecht, Dubai, Manilla en Londen uitgenodigd om de bibliotheek te delen met het publiek, dat de boeken gratis mag lezen en doorbladeren. Donateurs ontvangen een gepersonaliseerde bibliotheekpas en een levenslang lidmaatschap. Nieuwsgierig? Kijk op onze Instagram.