Next Stop: San Diego - Kelly Kersten

Kelly Kersten at work
Kelly in haar lab op Sanford Burnham Prebys
  • Naam: Kelly Kersten
  • Studie: Biologie (BSc), Biomedische wetenschappen (MSc)
  • Leeftijd: 36
  • Afstudeerjaar: 2008 (B.S.), 2011 (M.S.), 2017 Ph.D. Netherlands Cancer Institute
  • Woont: Sinds 3 januari 2024 in La Jolla (California, USA)
  • Voorheen: Woonde ze in San Francisco (California, USA) sinds 2016
  • Huidige baan: Assistent-professor op Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, kerstenlab.com

Wat mis je het meeste als je denkt aan Utrecht?

Wat ik hier erg mis, is het mooie van een oude stad, de terrasjes en de hele sfeer, de gezelligheid van de historische gebouwen zoals het Academiegebouw. En wat betreft de uni mis ik de verbondenheid. Utrecht blijft mijn thuisbasis, hoor. Ik heb nog steeds heel mooie gevoelens voor mijn stadsie.

Hoe heeft je studietijd je gevormd?

Kelly Kersten graduation 2008
Kelly bij haar diplomauitreiking in het Academiegebouw (2008)

Ik denk vooral in professionele zin. Mijn interesse in kanker en immunologie stamt uit Utrecht. Het vak ‘Kankergentherapie en aids’ dat werd gegeven door Adri Thomas heeft me toen echt gegrepen. Aan mijn tijd als student-assistent bij Ontwikkelingsbiologie heb ik ook heel mooie herinneringen. Terwijl ik stage liep aan het UMC Utrecht voor mij master hielp ik lesgeven. Toen ontstond eigenlijk ook de mogelijkheid om naar de VS te gaan voor mijn tweede onderzoeksstage tijdens mijn electives. Ik heb alles wel zelf geregeld, maar de uni was echt behulpzaam bij het zoeken van beurzen, het omzetten van punten die ik daar had behaald en dat soort dingen. Dat ging heel soepel.

Hoe ziet je gemiddelde dag eruit?

Haha, tot nu toe heb ik nog geen gemiddelde dagen gehad. Het is nog een beetje chaos. Mijn eerste maand hier voelde compleet overweldigend. Het instituut stelt de onderzoeksinfrastructuur ter beschikking, denk aan apparatuur en technologie, en je krijgt een startup fund. De rest doe je zelf. Dus ik ben nog super druk met het opstarten van mijn lab. Ik moet me inschrijven voor beurzen om geld binnen te halen, ik ben apparatuur aan het bestellen, heb heel veel meetings met mensen om te zien hoe mijn onderzoek in dit instituut past en ik ben vacatureteksten aan het schrijven voor mensen die ik zoek. Dus mocht iemand dit lezen en denken ‘dit lijkt me wel wat’, dan mag je me mailen (kkersten@sbpdiscovery.org)!

Wat vind je fijn aan je huidige woonplek?

Kelly Kersten in San Diego
Kelly in San Diego

Ik zit hier nu vlak bij de oceaan, die weidsheid is prachtig. Mijn ritje van en naar het werk voert me langs het strand – ik zie elke ochtend en avond de golven en de zonsopgang en ondergang. Het is werkelijk zoals je op tv ziet: zon, roadtrips langs het strand, wandelen en kamperen in de bergen, het is allemaal binnen handbereik. En de California lifestyle trekt mij ook. Mensen hier zijn heel erg laid-back. In Nederland vond ik altijd dat mensen soms chagrijnig werden van de wolken en de regen, ik vind mensen hier gemiddeld vrolijker. Er heerst een soort beach vibe.

Heb je tips voor alumni die erover denken om in het buitenland te gaan wonen en werken?

Doe het! Het is een fantastische ervaring. Je leert er enorm veel van om buiten je comfortzone te komen – zonder familie, zonder vrienden, in een cultuur die je nog niet helemaal snapt. Als het dan toch lukt om een vriendennetwerk op te bouwen bijvoorbeeld, dan voel je je tien keer sterker. Je leert over jezelf, maar ook hoe dingen anders gaan op andere plekken in de wereld. Het maakt je sterker en onafhankelijker als persoon en als professional.