Studentencommissie 2016-2017
Studentencommissie 2016-2017. V.l.n.r. Maurits Krijnen, Esmée Rouvoet, Mitchel Kappen en Helia Kiaie

Met garantiesubsidies steunt het Utrechts Universiteitsfonds activiteiten van studie- en studentenverenigingen, maar ook initiatieven van individuele studenten. Denk daarbij aan congressen, symposia, culturele activiteiten en sportevenementen, maar ook studiereizen en individuele presentaties op een congres in het buitenland. De subsidies worden ingediend bij en beoordeeld door de studentencommissie van het Universiteitsfonds.

Door de Facebookpagina van de studentencommissie te liken word je op de hoogte gehouden van de projecten die we steunen.

In 2015 was het subsidiebudget € 60.000,-. Er waren 353 aanvragen ingediend, waarvan er 254 zijn gehonoreerd.

Het budget van 2015 werd als volgt verdeeld:

 • 27%: Studie en studiereizen;
 • 25%: Congressen, symposia en lezingen;
 • 25%: Cultuur;
 • 17%: Sport;
 • 6%: Carrière.

De volgende projecten werden bijvoorbeeld gesteund: 

Winterkas
De Winterkas

De Winterkas

"De Winterkas is een plek op het Utrecht Science Park waar alle winterse behoeften samenkomen in één open, glazen ruimte. In deze kas kan je een maand lang elke dag genieten, ontspannen en tegelijkertijd veel nieuws leren op diverse kennisevenementen omtrent het thema duurzaamheid en innovatie." 

In de kas wordt een gevarieerd programma aangeboden met lezingen, workshops, brainstorms, etc. De kas is aangekleed met planten uit de Botanische Tuinen en er is een kijkdoosexpositie: de Duurzame Diamonds.
Ook een kijkje nemen? De Winterkas is iedere werkdag tussen 12.00 en 17.00 uur geopend en staat tusen de Universiteitsbibliotheek en de Spar op de Uithof (Coimbrapad).

Andere projecten die door het Universiteitsfonds mede mogelijk gemaakt zijn:

 • Deelname Utrecht University Model United Nations aan Harvard Model United Nations;
 • De Utrecht University Business Course;
 • Festival De Beschaving;
 • World University Debating Championships;
 • Studenten Big Band Festival: Big Battle;
 • Nationale Universiteitsroeiwestrijden Varsity;
 • TedX Utrecht University;
 • Songfestival N.S.V;
 • Utrechtse Introductie Tijd (UIT).
Alumni-Veritasforum_385x257
Het Veritas-Forum

Het Veritas-Forum

‘Het Veritas-forum, een debatavond over de kunst van het leven en zingeving, werd eind 2014 georganiseerd door het Broeder Overleg Christelijke Studentenverenigingen. Bij het forum, waar 230 studenten aan deelnamen, hebben twee hoogleraren hun visie op dit onderwerp gepresenteerd. Een journalist van NRC-Handelsblad droeg een column over het onderwerp voor. Zowel religieuze als niet-religieuze visies kwamen aan bod. Vragen als ‘Hoe ga je om met pijn en verdriet?’ en ‘Wat moet ik doen om het goede leven vorm te geven?’ werden behandeld. Het doel van de avond was om op open wijze studenten te inspireren en handvatten aan te reiken om een bewuste levenshouding aan te nemen.’

alumni-USCtournee2015_385x257
USConcert in Kursumli An

Tournee USConcert Macedonië

'Het USConcert is in juli 2015, mede dankzij de steun van het U-fonds, naar Macedonië op tournee geweest. Een tournee is altijd een prachtige gelegenheid voor de orkestleden om een nieuw land en een nieuwe cultuur te benaderen. Ook brengt het orkest de uitstraling van Utrecht en haar universiteit, en de eigen traditie van klassieke muziek over de grens. Het orkest heeft hier mogen repeteren in de repetitieruimte van het operaorkest van Skopje, een uitvoering gegeven in het prachtige Kursumli An (in het bijzijn van de Nederlandse Ambassadeur en de nationale televisie), kamermuziek gemaakt in verschillende afdelingen van het kinderziekenhuis in Skopje en in een weeshuis, waar ook instrumenten gedoneerd werden, beschikbaar gesteld door stichting Fort van de Verbeelding.'