Anna Maria van Schurman

De Nederlandse humaniste, theologe en dichteres Anna Maria van Schurman (1607-1678) was de eerste vrouwelijke student van Nederland (en mogelijk Europa). In 1636 werd ze toegelaten aan de net opgerichte Universiteit Utrecht.
Vanachter een gordijn volgde Van Schurman – door tijdgenoten omgedoopt tot de Nederlandse Minerva, de Ster van Utrecht en de Tiende Muze – colleges theologie, letteren en geneeskunde. Ze werd in Keulen geboren, maar woonde meer dan veertig jaar in een huis achter de Utrechtse Domtoren. Zoals wel meer vrouwen, leerde Van Schurman Latijn. Deze vaardigheid gebruikte ze voor de publicatie van een betoog in het Latijn over de geschiktheid van de vrouwelijke geest voor de wetenschap en de letteren.
Beste latiniste van de stad
Deze publicatie was voor haar buurman en hoogleraar theologie en Oosterse talen Gisbertus Voetius de aanleiding om Van Schurman toe te laten bij zijn colleges. Dit was erg bijzonder, want in die tijd werden vrouwen niet als geschikt gezien voor de wetenschap. Bovendien werd de Utrechtse als beste latiniste van de stad uitgenodigd om een gedicht te schrijven voor de opening van de universiteit. Dit bracht haar én de Universiteit Utrecht bekendheid in binnen- en buitenland. Om zich volop aan de wetenschap en de kunsten te kunnen wijden, trouwde Van Schurman niet.
Meer weten over Anna Maria van Schurman? Student Cultuurgeschiedenis Samantha Sint Nicolaas onderzocht het correspondentienetwerk van deze bijzondere vrouw. Ook maakte RTV Utrecht de onderstaande videospecial.