Alumnus Martijn Blom

Februari 2015

Mijn loopbaan als Social Entrepreneur and Impact Investor

Alumnus Martijn Blom blikt terug op zijn carrière van student sociale geografie tot nu

Alumnus Martijn Blom
Martijn Blom

Studie: Sociale Geografie (1995-2001)
Bedrijf: Droomzaken
Functie: Social Entrepreneur & Impact Investor
Nevenactiviteiten: Impact Investment Commissie, EBAN (European Business Angels Network)
Eerdere werkervaring: JongeHonden, De Investeerdersclub

“Op mijn LinkedIn profiel vermeld ik dat ik “social entrepreneur and impact investor” ben. Ik hou me bezig met het participeren in en opzetten van bedrijven. Bedrijven die naast een solide business model ook een positieve impact hebben op maatschappij en/of milieu. Daarnaast ben ik o.a. actief lid van diverse commissies, zoals de Impact Investment commissie van EBAN (European Business Angels Network)."

Als iemand me een blik in de toekomst had geboden toen ik net afstudeerde, had dat niet bijgedragen aan mijn geloof in de voorspellende waarde van een glazen bol. In 2001 studeerde ik af in de Sociale Geografie, met als afstudeerstudie een onderzoek naar de lokale democratie in Noord-Ierland. Verder van ondernemen en investeren in nauwelijks mogelijk. Onderzoeker was ik niet. Ambtenaar dan maar? Consultant misschien?

Vol goede moed kocht ik een pak en kroop ik in de pen. Na enige tijd hoorde ik dat twee oud studiegenoten een bedrijf waren begonnen. JongeHonden, een bureau voor junior ondersteuning. Destijds bestaande uit twee oprichters en twee medewerkers, zonder kantoor. Goed voorbereid, in pak met stropdas dus volledig overdressed, toog ik naar Overvecht voor een sollicitatiegesprek op een balkon. Ik mocht komen.

Alles kon en moest beter vond ik. Binnen een jaar besloot ik samen met een compagnon te gaan ondernemen binnen JongeHonden. Nog een jaar later waren wij de enige ondernemers van het bedrijf. In 2004, 2005 en 2006 hebben we de club jaarlijks met meer dan 100% laten groeien. Ik raakte definitief besmet met het ondernemerschapsvirus.

Te oud, te getrouwd en sinds 2007 ook te vader om mezelf nog met droge ogen als “jonge hond” te kunnen verkopen zijn we daarna droomzaken gestart. We participeren sindsdien in bedrijven, als investeerder of als co-founder. Veel lachen, leren, vallen en opstaan hebben geleid tot de oprichting van De Investeerdersclub in 2009. Een netwerk van actieve business angels, die kennis, ervaring en netwerk met elkaar delen.

Daarnaast begeleiden we diverse organisaties bij hun zoektocht naar de mogelijkheden van (meer) sociaal ondernemerschap. Momenteel zijn we onder meer betrokken bij het opzetten van een investeringsfonds bij een grote NGO in Nederland en als Social Entrepreneur in Residence verbonden aan het Centre for Entrepreneurship van onze mooie universiteit.

De cirkel is dus in zekere zin weer rond, maar de route was niet te voorspellen. Het heeft weinig meer te maken met mijn studie, toch doe ik precies wat ik leuk en interessant vindt. Wellicht het lot van de geograaf. Studievrienden werken van de dealingroom tot ambassades en van wereldhaven tot het onderwijs.”