Alumnus Jont Groenendaal

Jont Groenendaal
Jont Groenendaal

MIJN LOOPBAAN ALS CONSULTANT/ONDERNEMER

Studie:
BSc Algemene Sociale Wetenschappen (2008 – 2012); MSc Bestuur en Beleid (2012 – 2013)
Nevenactiviteiten:
Faculteitsraad; StudentLid Facultair Management Team; socialmediatrainingen; Laaghangend Fruit: bedrijf voor brainstormsessies
Werkervaring: 
Adviestalent / Twynstra Gudde (2013 – 2016); Uit Je Bovenkamer / Freelance (2016 – heden)

Een diepgaand begrip van de mensen voor wie een dienst of beleid bedoeld is, is wat mij betreft altijd het uitgangspunt voor innovatie.
Jont Groenendaal

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het gedrag van mensen en groepen. Waarom doen mensen wat ze doen? Dat is ook altijd een leidende vraag in mijn werk. Eerst begrijpen, dan pas oplossen. Zowel in de directe omgang (met collega’s, opdrachtgevers, etc.) als in het nadenken over oplossingen (diensten, beleid, interventies) voor verschillende doelgroepen.

Ik werk als consultant (freelance) voor publieke organisaties die met innovatievraagstukken worstelen. Hoe verbeteren we onze dienstverlening? Hoe spelen we in op nieuwe wetgeving of taken? Hoe verhogen we de effectiviteit van ons beleid? Dat soort vragen.

Ik word dan ingehuurd om een project te leiden of een team te coachen of trainen. Ik heb veel gehad aan mijn opleiding Algemene Sociale Wetenschappen, omdat een diepgaand begrip van de mensen voor wie een dienst of beleid bedoeld is wat mij betreft altijd het uitgangspunt moet zijn voor innovatie.

Wat je op de universiteit niet leert zijn de professionele vaardigheden die je als consultant nodig hebt: professionele communicatie, werken met groepen, projectmanagement, werken in een complex speelveld meer meerdere belangen enzovoort.

In theoretische zin begreep ik dat allemaal wel, maar ga het maar eens doen! Dat leerde ik na mijn studie bij Adviestalent, de jongehonden-BV van Twynstra Gudde. Een soort driejarig traineeship waarin je verschillende opdrachten uitvoert, beginnend bij “ondersteuning” en uiteindelijk met meer verantwoordelijkheid (projectleider bijvoorbeeld). Zo’n snelkookpan kan ik iedereen aanraden, zeker als je van de universiteit komt.

Nu ben ik sinds een jaar voor mezelf bezig met “innovatie” als focus. Naar grote tevredenheid eigenlijk: de vrijheid, onafhankelijkheid en het kunnen bepalen van je eigen koers spreken mij ontzettend aan.

Ik merk nu na een jaar dat ik eigenlijk het meeste energie krijg van het coachen en trainen van mensen en teams. Ik doe dat nu specifiek in de context van innovatieprojecten, maar dat hoeft in de toekomst niet per se zo te blijven. Ik blijf daarin dus zoeken en steeds een beetje bijsturen. Als zelfstandig ondernemer kan dat ook, dus dat is heel fijn!