Alumnus Cees Dekker

MIJN LOOPBAAN ALS CO-FOUNDER van SUSTAINABLEMOTION

Alumnus Cees Dekker blikt terug op zijn carrière van student Sustainable Development tot nu.

alumni-DekkerCees_385x257

Studie: Bachelor Bestuur, Communicatie en Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (2002-2007) en Master Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht (2010-2012).
Bedrijf: SustainableMotion
Functie: Co-founder
Onderscheidingen: DJ100 2013
Werkervaring: Beleidsmedewerker ABN AMRO
Nevenactiviteiten: Bestuur AIESEC Nederland
 

"Bij mijn eerste baan voor ABN AMRO was ik slechts een klein radartje in het geheel. Zat ik daar, onder het systeemplafond naar reproductieschilderijen te kijken en vieze koffie te drinken. Het gaf me geen energie. Ik besefte dat ik wel wilde werken, maar dan wilde ik wel iets doen waar ik in geloof. Nu weet ik waar ik ’s ochtends voor opsta.

Tijdens mijn master Sustainable Development ontdekte ik dat het lastig was om je als student te oriënteren op carrièremogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Ik las overal, in de krant en op internet, dat bedrijven en de overheid bezig waren met “duurzaamheid”, maar het was een raadsel waar dit in een functie terugkwam. Niet alleen ik, maar ook andere studenten wilden zich graag met de implementatie van duurzaamheid bezighouden, maar we konden niet de juiste plek vinden. Ik zag dit gat tussen enerzijds studenten met een duurzame ambitie en anderzijds bedrijven met plannen en ideeën, maar weinig ruimte voor jongeren. Ik wilde dit veranderen en deze partijen bij elkaar brengen.

Ik heb SustainableMotion samen met mijn beste vriend Vincent van Velzen opgericht. We liepen altijd al met het idee om te ondernemen. In 2008 deden we mee met “New Venture”, een wedstrijd voor start-ups, en ervaarden we de mogelijkheden van ondernemerschap door het schrijven van een business plan voor gitaren die de oom van Vincent had ontwikkeld. Dat heeft ons er mede toe aangezet om in 2011 SustianableMotion op te richten.

Het mooie aan ondernemen is dat je de ideeën kunt verwezenlijken die je hebt bedacht en dat je doelgroep daar blij van wordt. En als ondernemer geniet ik de vrijheid, ruimte en zelfstandigheid. Maar daar staat wel tegenover dat het vaak hard werken is, we belangrijke keuzes zelf moeten maken en we constant moeten bewijzen dat wat we doen toegevoegde waarde heeft voor onze doelgroep. In het begin vond ik het nog wel eens frustrerend dat niet alles lukte zoals we hadden bedacht, maar nu besef ik dat het een leertraject is. Ik ben ervan overtuigd dat niet alles uitkomt zoals je van tevoren bedenkt op papier als ondernemer, maar  hoe je daar op inspeelt en ook hoe je omgaat met tegenslagen is erg belangrijk voor hoe je je ontwikkelt als entrepreneur.  

We creëren echt iets. We zetten ons samen in voor het aanjagen van duurzaamheid in Nederland door de nieuwe generatie daar actief bij te betrekken en in te zetten.
Cees Dekker

SustainableMotion heeft inmiddels veel evenementen en projecten georganiseerd. We hebben een netwerk opgebouwd van 6000 HBO en WO studenten, 60 duurzaamheids-opleidingen en 20 studieverenigingen. We willen groeien zodat alle jongeren die iets in deze wereld van duurzaamheid willen een kans krijgen om op de juiste plek in het bedrijfsleven terecht te komen."

Wil jij ook proeven aan de sustainability cases van bedrijven? De inschrijvingen voor de Ghana Business Challenge van SustainableMotion zijn vanaf 25 mei geopend.