Alumnus Boudewijn Weijermars

MIJN LOOPBAAN ALS IMPACT MEASUREMENT SPECIALIST

Alumnus Boudewijn Weijermars blikt terug op zijn carrière van student Economie en bedrijfseconomie tot nu.

Studie: Economie en bedrijfseconomie (2006-2010)
Bedrijf: Oxfam Novib
Functie: Impact Measurement Lead
Nevenactiviteiten: Bestuur bij studentenvereniging S.S.R.-N.U. www.ssr-nu.nl

 

Al vanaf het begin van mijn studie economie wist ik dat ik in ontwikkelingslanden wilde werken. De diepe armoede en onrechtvaardigheid die ik zag hebben me altijd aangegrepen. Maar, je kunt nog zoveel lezen en televisie kijken, pas tijdens mijn stage bij APMAS, een Indiase organisatie, heb ik echt armoede gezien. Hier ontdekte ik dat veel zaken die in Nederland logisch lijken, zoals een dak boven je hoofd, een opleiding die bij je past, of als het even niet lukt een uitkering, in veel ontwikkelingslanden helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Met mijn ervaring in India liep ik vervolgens stage bij Oxfam Novib en zo rolde ik de ontwikkelingssector in.

Het leuke aan mijn baan is dat ik ook echt contact heb met de lokale bevolking. Het is fantastisch om hun verhalen te horen en om samen te kijken naar de kansen die we kunnen creëren voor een betere toekomst.
Boudewijn Weijermars

Bij Oxfam Novib meet ik de impact van onze programma’s in ontwikkelingslanden, of simpel gezegd: ik bekijk of onze programma’s hebben bijgedragen aan een beter leven voor de mensen daar. Als je bijvoorbeeld een lening aanbiedt aan een jonge moeder in Nigeria, wat doet ze daar dan mee? Begint ze een eigen bedrijfje of koopt ze een cadeau voor de bruiloft van goede vrienden, en waarom maakt ze deze keuzes? Vaak weten we dat niet en door middel van interviews komen we hierachter en kunnen we vervolgens onze programma’s nog beter vormgeven. Het is mijn passie om te onderzoeken hoe mensen in ontwikkelingslanden manieren vinden om aan de armoede te ontsnappen.

Het leuke aan mijn baan is dat ik ook echt contact heb met de lokale bevolking. Voor een impact studie in Oeganda heb ik een maand door het land gereisd. In de eerste week gaf ik een workshop aan onze partnerorganisaties om uit te leggen hoe je een random steekproef trekt, een goed interview houdt, maar ook om te begrijpen hoe zij met de lokale bevolking werken. Maar het mooiste is dat ik de mensen in de dorpen bezoek en met hen in gesprek ga over hun leefsituatie. Het is fantastisch om hun verhalen te horen en om samen te kijken naar de kansen die we kunnen creëren voor een betere toekomst.

Vaak is het niet gemakkelijk om precies die baan te vinden die je zoekt. Hoe vaak je wel niet hoort dat je toch echt werkervaring moet hebben of dat één van de andere 100 sollicitanten net wel die bepaalde cursus gevolgd heeft. Om toch die droombaan te krijgen is volgens mij maar één ding van belang: enthousiasme! Enthousiasme werkt aanstekelijk, en mocht de persoon die jou je droombaan kan aanbieden op zoek zijn naar een nieuwe collega, dan zal diegene meteen aan jouw enthousiasme denken!