Alumnus van de maand

December 2017: Kilian Wawoe

Kilian Wawoe
Kilian Wawoe

Kilian Wawoe (Doctoraal Psychologie, 1999) haalde afgelopen maand de media met zijn boek Het Nieuwe Belonen. Een opvallende conclusie uit Wawoe's boek is dat beoordelingsgesprekken miljarden euro's kosten en niets opleveren. Hij raadt doorlopende coaching aan in plaats van jaarlijkse evaluaties.

Na zijn studie behaalde Wawoe een PhD aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was tot 2010 werkzaam als humanresourcesmanager bij ABN AMRO. Over deze periode schreef hij het boek Bonus, over de bonuscultuur in de bankensector. Sinds 2011 is Wawoe werkzaam als universitair docent Human Resources Management aan de VU. Ook is hij lid van het National Comité 4 en 5 Mei en werkt hij als consultant en public speaker.

Luister hier het item van BNR Nieuwsradio over het beoordelingsgesprek terug, met onder meer Kilian Wawoe.

November 2017: Moniek Tromp

Moniek Tromp
Moniek Tromp (foto: TU München)

Op 28 november werd bekend dat Moniek Tromp (Doctoraal Scheikunde, 2000; PhD Scheikunde, 2004) de Athenaprijs 2017 ontvangt van de NWO.

De Athenaprijs is bedoeld om excellente vrouwelijke chemici die hoogstaand onderzoek verrichten onder de aandacht te brengen. 

Na haar promotie in Utrecht werkte Tromp aan diverse universiteiten. Momenteel is ze universitair hoofddocent Sustainable Materials Characterisation bij het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (UvA). Volgens de jury is Tromp een pionier in onderzoek naar chemische reacties in materialen zoals batterijen en katalysatoren. Daarnaast zet ze zich in voor vrouwen in wetenschap en techniek. Zo was ze Gender Equality Officer aan de TU München. Ook werkt ze aan onderwijslijnen over gender bias en over wetenschap en techniek, samen met basisscholen en het VHTO. Lees hier meer over Moniek Tromp en de Athenaprijs.

Oktober 2017: Daphina Misiedjan

Daphina Misiedjan
Daphina Misiedjan (Foto: Ivar Pel)

Mr. Daphina Misiedjan (LLB Rechtsgeleerdheid met honoursprogramma Utrecht Law College, 2010; LLM Legal Research, 2013) won op 29 oktober een Black Achievement Award in de categorie 'Stimuleringsprijs jong talent'.

De Black Achievement Awards, een initiatief van het NiNsee (het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis), werden uitgereikt in het kader van de Black Achievement Month.

Misiedjan deed als promovenda bij het departement Rechtsgeleerdheid (UU) onderzoek naar mensenrechten, water en duurzaamheid. Op 3 november promoveert ze op haar onderzoek Towards a Sustainable Human Right to Water: Supporting vulnerable people and protecting water resources. Daarnaast is ze geïnteresseerd in thema's als jeugdleiderschap en diversiteit.

Afgelopen jaar werd Daphina Misiedjan geïnterviewd in ons alumnimagazine Illuster. Lees het interview hier terug.

September 2017: Inge Janssen

Inge Janssen
Inge Janssen (Foto: DUB)

Deze maand heeft Inge Janssen (Liberal Arts and Sciences, 2011 en Master Geo-communicatie, 2014) met de Nederlandse vrouwendubbelvier goud behaald bij het WK roeien in het Amerikaanse Sarasota. Extra gemotiveerd door de herinnering aan de Olympische Spelen vorig jaar – waar het goud nét niet werd gewonnen – wist het team van Inge Janssen op het juiste moment door te zetten en na een spannende strijd als eerste te finishen. Een topprestatie!

Dit historische moment in de Nederlandse roeigeschiedenis begon voor Inge Janssen op het Merwedekanaal in Utrecht. In 2007 werd ze lid van studentenroeivereniging Orca en belandde al snel in het wedstrijdroeien. Inmiddels vliegt ze de wereld over om de strijd aan te gaan met wereldtoppers.

Naast het roeien heeft Inge Janssen ook nog tijd voor om zich in te zetten voor betere en gezondere steden. Dat doet ze bij Cycle Space. Dit is een internationaal initiatief dat streeft naar een toekomst waarin het straatbeeld van steden over de hele wereld niet langer door auto’s, maar door fietsen bepaald wordt.
 

Augustus 2017: Joshua van Eijndhoven

Joshua van Eijndhoven
Joshua van Eijndhoven (Foto via Twitter, @JoshandHope)

Nadat Joshua van Eijndhoven (LLM Privaatrecht, 2009) was afgestudeerd, zag hij een leven als advocaat nog even niet zitten. In plaats daarvan startte hij een onderneming en kocht hij het zeilschip 'Hope'.

In de zomer van 2011 begon zijn zeiltocht, die zes jaar zou duren. In Kaapverdië ontmoette hij zijn vriendin Katia, die besloot om met hem mee te reizen door Azië, Afrika en Zuid-Amerika. 

In de laatste jaren van zijn reis deelde Joshua zijn ervaringen via gastcolleges, een blog en een YouTube-kanaal. Zo was onder meer te zien hoe hij met walvissen zwom en een zonsverduistering op zee meemaakte, maar ook hoe eilanden dreigen te verdwijnen door klimaatverandering. Daarnaast richtte hij met Katia een website op om het reizen naar Kaapverdië te promoten. Dinsdag 29 augustus keerden Joshua, Katia én Hope terug in Amsterdam. Hun aankomst is hier terug te kijken.

Juli 2017: Babs van den Bergh

Babs van den Bergh
Babs van den Bergh (foto: VSNU)

In juli werd bekend dat drs. Babs van den Bergh (Wijsbegeerte, 1990) per 16 september 2017 de nieuwe directeur van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) wordt.

Het Algemeen Bestuur stemde unaniem in met haar voordracht. Van den Bergh is momenteel al verbonden aan de VSNU als adjunct-directeur en bestuurssecretaris. Eerder was zij werkzaam bij de Adviesraad voor Wetenschap en Technologie (AWTI), als directeur Onderzoeks- en Wetenschapsbeleid bij OCW en als hoofd Academische Zaken bij de Universiteit van Amsterdam. Ook was ze enkele jaren aan de Universiteit Utrecht verbonden als adviseur onderzoeksbeleid.

In 2007 publiceerde Van den Bergh het boek Fietsen met Nietzsche, een bloemlezing van filosofische teksten over reizen. Vorig jaar verscheen van haar hand het boek Wat kan mij gebeuren?, over de ziekte en het sterven van haar man, filosoof en Denker des Vaderlands René Gude (1957-2015).

Juni 2017: Albertien van Eerde

Albertien van Eerde
Prijsuitreiking Albertien van Eerde (Foto via Twitter, @knoers)

Onderzoek naar erfelijke nierziekten verbinden aan verbetering van de zorg voor jonge en volwassen nierpatienten: met dit werk won Albertien van Eerde (Geneeskunde, 2003; promotie, 2011) afgelopen maand de Stanley Shaldon Award voor jonge onderzoekers.

De prijs, die onder meer bestaat uit een geldbedrag van 10,000 euro, werd uitgereikt door de European Renal Association/European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA) tijdens het 54e Europese congres van de ERA-EDTA in Madrid.

Van Eerde is de drijvende kracht achter het Expertisecentrum voor erfelijke en aangeboren nier- en urinewegaandoeningen van het UMC Utrecht. Meer informatie over de prijs en het werk van Van Eerde is te lezen op de site van de Nierstichting.

Mei 2017: Jan Henk van der Velden

Jan Henk van der Velden
Jan Henk van der Velden (Foto: Persgroep)

Afgelopen maand werd bekend dat mr. Jan Henk van der Velden (alumnus Rechtsgeleerdheid) per 1 augustus 2017 Floris van Gelder opvolgt als de nieuwe directeur van het Utrecht Science Park.

Van der Velden is 27 jaar werkzaam geweest bij Wijn & Stael Advocaten. Hij werkt veel met de thema's integriteit en vertrouwen en gaf gastcolleges aan de rechtenfaculteit van Universiteit Utrecht. Ook bekleedt hij diverse nevenfuncties, waaronder diverse bestuursfuncties en de Tuchtcommissie Betaald Voetbal van de KNVB. In 2011 schreef hij een boek over leugens: Iedereen liegt, maar ik niet.

Als nieuwe directeur zal Van der Velden het Utrecht Science Park helpen uit te groeien tot een internationaal gerenommeerd kenniscluster. Lees hier meer over zijn benoeming

April 2017: Maarten van der Graaff

Maarten van der Graaff
Maarten van der Graaff

Afgelopen maand ontving Maarten van der Graaff (Religiewetenschappen, 2012) de J.C. Bloem-poëzieprijs voor zijn tweede dichtbundel Dood Werk

De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan dichters die hun tweede bundel publiceren en van wie de jury verwacht nog veel te zullen horen. Eerdere winnaars waren onder meer Maria Barnas en huidig Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin. De jury noemde Van der Graaff "een dichter zonder verlangen (zoals J.C. Bloem), maar een dichter van registratie, van koel noteren. Niet van het verleden, maar van het heden."

In 2013 debuteerde Van der Graaff met zijn bundel Vluchtautogedichten. Voor dit werk ontving hij de C. Buddingh'-prijs. Naast dichter is hij medeoprichter van online literair tijdschrift Samplekanon en werkt hij als docent Creative Writing aan ArtEZ Arnhem. In Trouw werd Van der Graaff geìnterviewd over het winnen van de prijs. Lees het interview hier.

Maart 2017: Joyce Sylvester

joyce Sylvester
Joyce Sylvester

Joyce Sylvester (Communicatiewetenschappen, 1991) is sinds 2015 als extern voorzitter van bestuur verbonden aan Giro555, de verzamelnaam van 11 samenwerkende hulporganisaties. Giro555 haalde de afgelopen maand ruim 30 miljoen euro op voor de hongersnood in delen van Afrika. 

Ze is werkzaam als Substituut Nationale Ombudsman en tevens lid van de raden van toezicht van onder meer het Stedelijk Museum, Oude Muziek Utrecht en Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland-Suriname (d'ONS). Ook is ze vice-voorzitter van PCOU Willibrord, een grote scholengemeenschap in Utrecht. Eerder was ze burgemeester van Naarden en Anna Paulowna. Ze promoveerde in 2000 aan de VU in het Staats- en Bestuursrecht.

Lees hier het interview van het Financieele Dagblad met Sylvester over haar eerste grote nationale actie als voorzitter van Giro555. Op haar website zijn vele interviews en een compleet overzicht van haar carrière te vinden.

 

Februari 2017: Charles de Mooij

Charles de Mooij
Charles de Mooij (Foto: bymarjo)

Charles de Mooij (Geschiedenis, 1981) is sinds 2007 werkzaam als directeur van Het Noordbrabants Museum. Op 11 februari mocht hij in New York namens het museum de Global Fine Art Award 2016 in de categorie ‘Best Renaissance, Baroque, Old Masters, Dynasties – solo artist' in ontvangst nemen.

Het museum won deze prijs, samen met het Museo Nacional del Prado, voor de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. Het Noordbrabants Museum is daarmee het eerste museum in Nederland dat deze prijs wint. Op deze video kun je zien hoe trots De Mooij en de andere medewerkers van het museum zijn!

Jheronimus Bosch trok vorig jaar een recordaantal bezoekers naar het museum: maar liefst 421.700 mensen zagen de tentoonstelling.

Januari 2017: Anna van Nunen

Anna van Nunen
Anna van Nunen (Foto via Twitter, @AnnavanNunen)

Innovatie en festivals samenbrengen: alumna Anna van Nunen (BSc Psyschologie, 2009; MSc Social and Health Psychology, 2012) doet het, als directeur van haar bedrijf Innofest.

Festivals vormen de ideale 'minimaatschappij' om ideeën en innovaties op uit te testen. Volgens dit principe koppelt Innofest bedrijven, festivals, ondernemers en studenten aan elkaar. Al dertig cases werden op deze manier verder geholpen en soms leidde dit zelfs tot samenwerkingen met bedrijven als Microsoft en Accenture. 

Afgelopen maand presenteerde Innofest het nieuwe programma op Eurosonic-Noorderslag èn werd Van Nunen door het Financieele Dagblad uitgeroepen tot één van de vijftig jonge ondernemende talenten van 2017

Andere alumni in deze lijst waren Sjon Hartman (BSc Biologie, 2013; MSc Environmental Biology, 2015), Anna Grebenchtchikova (BSc Wiskunde, 2016) en Paulien Wesselink (BA Taal- en Cultuurstudies, 2007; MA Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief, 2009).

 

 

Bekijk het overzicht van de alumni die werden uitgelicht in 2016.

Bekijk het overzicht van de alumni die werden uitgelicht in 2015.

Idee voor een Alumnus van de Maand? Stuur ons een mail!