Alumna Mieke Copper

MIJN ERVARING ALS PSYCHOLOOG IN BHUTAN

Alumna Mieke Copper over haar droom om als psycholoog te werken in Bhutan

Studie: Klinische Psychologie (2003 - 2008)
Werkervaring: Behandelaar Jellinek, programma manager Innocis Foundation.
Nevenactiviteiten: Roeivereniging Triton, Innocis Foundation

 

Tijdens de eerste jaren in de collegebanken in Utrecht wist ik dat voor Klinische Psychologie wilde gaan. Het ideaalbeeld was toch wel om individuen te begeleiden in hun eigen unieke proces. Voor mij is een ideaalbeeld altijd voor later, dus wat zou mijn eerste stap dan zijn? Mijn oog viel op een vacature bij een verslavingskliniek. Aangezien mijn motto in het leven altijd was ‘blijf zo puur mogelijk’, leek mij dat de ideale plek om cliënten weer dichter bij hun eigen pure kant te brengen. En later is nu, mijn ideaalbeeld is wat veranderd, maar op dit moment leef ik mijn droom. Op naar Bhutan, om daar een project voort te zetten in het kader van verbetering van de lokale verslavingszorg. 

 

Dit is wat ik wil doen met mijn kwaliteiten en opgebouwde kennis. Mijn ervaring delen in een nog ontwikkelend land, waar puurheid en geluk nergens dichterbij staan: Bhutan.
Mieke Copper

De start was bij Jellinek, in Amsterdam. Van intaker naar behandelaar, tot uiteindelijk coördinator van een specifiek behandelprogramma. Gevarieerde dagen van individuele therapie, groepstherapie en het inhoudelijk verbeteren van het behandelaanbod. In mijn rol als coördinator had ik een beetje ‘mijn kindje’ gevonden. Ik genoot ervan om kleinschalig, op maat te werken met cliënten. Met als fijne bijkomstigheid dat ik invloed had op de kwaliteit en invulling van de behandeling.

Rond diezelfde tijd, 2012, kwam ik in aanraking met de Innocis Foundation. Een stichting die zich inzet om de hulpverlening bij verslavingsproblematiek en psychiatrische stoornissen in ontwikkelingsgebieden te verbeteren. Dat was het moment dat ik daadwerkelijk voelde; dit is waar mijn hart ligt. Hier komt alles samen; mijn ervaring als behandelaar, freelance trainer en coördinator. Dit is wat ik wil doen met mijn kwaliteiten en opgebouwde kennis. Mijn ervaring delen in een nog ontwikkelend land, waar puurheid en geluk nergens dichterbij staan: Bhutan.
In de afgelopen vier jaar heb ik als vrijwilliger mogen bijdragen aan dit project in Bhutan door tweemaal het land te bezoeken om er onderzoek te doen en trainingen te geven. Nu komt de volgende droom uit: voor twee jaar naar Bhutan om daar de nieuwe verslavingskliniek te helpen opbouwen. Wat betekent dat ik een rol zal spelen in het ontwikkelen en implementeren van een innovatief behandelmodel. Dit model is gebaseerd op de  pilaren van het Bruto Nationaal Geluk, gecombineerd met wetenschappelijke inzichten.

Nu weet ik dat ik energie krijg van bouwen, ontwikkelen en kleur brengen in modellen en protocollen. Dat ik op mijn best ben wanneer ik betrokken ben bij de start van iets nieuws. Dat ik ervan geniet om af te stemmen op anderen en andere culturen. Dit is een hele ontdekkingsreis geweest, maar ik had de reis ernaar toe zeker niet willen missen. En de reis gaat verder, ik kan niet wachten op de volgende bestemming!